Vakar no rīta redakcijas e-pastā iekrita vēstule, kuras autore mums pateicās par lielisko avīzi, kura bija iekritusi pastkastē Jēkabpilī. Izmantojot Re:Baltica krāsas, formātus un daļu tekstu no mājas lapas par to, kas mēs esam un kāpēc veidojam kartītes par politiķu darbiem, par kuriem viņi nestāstīs reklāmās, buklets aģitēja pret vienu no Saskaņas deputātiem: Vitāliju Orlovu. Autore mums pateicās par cīņu pret “Saskaņas kolaborantiem” un pauda cerību, ka tādas izdosim vēl.

Attēls ar avīzi, ko saņēmām e-pastā.

Stāstā ir fundamentāla problēma: mēs šādu avīzi neesam veidojušas vai izdevušas. Vienīgais, pēc kā nezinātājs būtu varējis to zināt, ir pasītes trūkums un fakts, ka Re:Baltica bija uzrakstīta ar “k” kā Re:Baltika – tieši tāpat, kā viltus ziņās par lielveikala sabrukšanu Alfa bija pārvērtusies Alffā.

Kāds bija izmantojis Re:Baltica reputāciju un darbu, lai izveidotu materiālu pret politiķi un piedotu tam lielāku ticamību.

Teorijas var būt dažādas. Mērķis ir Orlovs, autors – politiskie oponenti. Mērķis ir Re:Baltica, graujot mūsu ilgos gados iegūto reputāciju. Mūsu kritiskā nostāja pret Saskaņas darbiem ir labi redzama mūsu pētījumos (vairāk – rebaltica.lv) un kādam var niezēt nagi mēģināt parādīt, ka cīnāmies ar politiskiem līdzekļiem, nevis vienkārši darām savu darbu kā žurnālisti. Mērķis var būt lielāks un daudz bīstamāks: sabiedrības apstulbināšana vēlēšanu periodā ar dažādiem īstiem feikiem – indīgiem zirnekļiem, neīstu oponenta kritiku – nevis vienkārši atmaskojamu murgoloģiju internetā, kad beigās cilvēks vairs nesaprot, kam ticēt.

Mēs ar minējumiem nenodarbojamies. Vēl nezinām, kas avīzi izdeva un izplatīja, un turpinām to skaidrot. Informējām deputātu Orlovu par tādas esamību un apliecinājām, ka mums ar to nav sakara – politiskā cīņa ir normāla vēlēšanu sastāvdaļa, bet tai jābūt godīgiem un atklātiem līdzekļiem.

Jums gribam pateikties par visu informāciju, ko par dažādām apšaubāmām cīņas metodēm inernetā esat iesūtījuši. Turpiniet to darīt, lūdzu, tas palīdz mūsu virtuālajai vēlēšanu redakcijai, kura ir sākusi aktīvi pētīt partiju komunikāciju internetā, feikus un iespējamu ārēju iespaidu uz vēlēšanām (par to drīz vairāk).

Izvērtējuma kartīšu “Ko politiķi tev nestāsta” publicēšanu esam pabeigušas – tās ir par visiem ministriem, Saeimas frakcijām un “klusējošajiem deputātiem”, kas nedara savu darbu, atrodamas mūsu mājas lapā. Ja kādas tiek publicētas jūsu vietējā avīzē, redaktori ir lūguši mums atļauju. Ja parādās jaunas – lūdzu, salīdziniet ar tām, kas ir mājas lapā. Citas mēs neesam veidojušas un, ja iet zem mūsu vārda un formāta, ir viltojumi.

Ar cieņu,
Re:Baltica redakcija


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712