Pateicoties jaunai datu noplūdei no nodokļu paradīzes, pirmo reizi publiskajā telpā iezīmējas vismaz daļēja Lemberga meitas īpašumu vērtība.

Pagājušā gada martā skandālā ierautā Panamas juristu firma Mossack Fonseca, kas gadu desmitiem palīdzēja slēpt slavenību, oligarhu, noziedznieku un vienkārši bagātu cilvēku patiesos īpašumus, nosūtīja vēstuli firmai Lielbritānijā, ka atsakās no viena no klientiem.

Iemesls bija izmisīga klientu sarakstu tīrīšana (vairāk lasiet jaunākajā ICIJ materiālā).

Divus mēnešus pēc datu noplūdes 2016. gadā, kura atklāja gan Krievijas prezidenta tuvu līdzgaitnieku, gan Ukrainas prezidenta, gan Islandes premjera, slavenu futbolistu un citu slēptos aktīvos, Mossack Fonseca arvien nebija spējīga identificēt patiesos īpašniekus vairāk nekā 70% no apmēram 39 000 kompāniju, ko  paši bija reģistrējuši ofšoru paradīzēs Britu Virdžīnās (BVI) un Panamā.

Viena no tādām firmām bija BVI reģistrētā Hoshen Limited. Mossack Fonseca bija sapratusi, ka tā ir pārāk riskants klients. Informācijas daudzums par to, kas tā ir un ar ko nodarbojas, neatbilda vietējo likumu prasībām, tādēļ Mossack Fonseca posās no tās atteikties. Atbildē firma piegādāja gan patiesā labuma guvējas pases kopiju, gan viņas parakstītu dokumentu par naudas izcelsmi un  firmas vietu sarežģītā ārzonu firmu struktūrā, kas piederot viņai.

Parakstījusies bija Līga Lemberga,  Latvijas politikā ietekmīgā, par koruptīviem un finanšu noziegumiem tiesājamā Ventpils mēra Aivara Lemberga meita. Dokumentos viņa norāda, ka naudas izcelsme ir trasts, kura aktīvu summa ir vismaz 10 miljoni USD un kur viņa ir labuma guvēja.


Avots: Dokuments, kas nosūtīts MF


Ziņas par Lemberga meitas īpašumu vismaz daļēju vērtību Latvijas publiskajā telpā nonāk pirmoreiz. Re:Baltica izdevās dokumentiem piekļūt kā Starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas konsorcija (ICIJ) biedram, ar kuriem vācu avīze Suddeutsche Zeitung dalījās ar jaunajiem Mossack Fonseca dokumentiem. Ja iepriekšējie attiecās uz laiku līdz 2015.gada beigām, tad Panama 2 noplūde atspoguļo laika posmu līdz 2017.gada beigām. Panama Papers jeb “vecajos” failos Lemberga meita figurēja tikai kā jau zināmas ārzonu firmas direktore.

10 miljoni trastā

Līga Lemberga no publiskas uzmanības izvairās. Atšķirībā no brāļa Anrija, kas tiesas prāvā par amatpersonas koruptīviem un finanšu noziegumiem sēž uz apsūdzēto sola kopā ar tēvu (abi apsūdzības neatzīst), Līgai Lembergai ir liecinieces statuss. Likums ļauj neliecināt pret saviem radiniekiem.

Aivars Lembergs un Anrijs Lembergs. Foto: LETA

Arī 1992.gadā dibinātais Cerise Trust Savings, kurā saskaņā ar Līgas Lembergas parakstītiem dokumentiem tiek turēti vismaz 10 miljonu USD vērti aktīvi, Lemberga krimināllietā parādās tikai garāmejot.

Šveices advokāts Rūdolfs Meroni Lemberga lietā liecinājis, ka Cerise Trust ir Aivara Lemberga ģimenes trasts, kas pārvalda virkni citu kompāniju. Citā tiesas prāvā Londonā, kurā Latvijas Kuģniecības meitasuzņēmumi neveiksmīgi pūlējās no Lemberga piedzīt 135 miljonus USD par starptautisku krāpniecību, Cerise Trust kā labuma guvēji norādīti abi Lemberga bērni.

Šobrīd iegūtie dokumenti rāda, ka Līga Lemberga par 1992. gadā dibinātā trasta labuma guvēju kļuvusi 2003.gadā. No tā nav redzams, kas ir pārējie un kas ir reālie Bachmann Trust Company īpašnieki, kura veidojusi Cerise Trust. Viens no Ventspils uzņēmējiem Olafs Berķis Lemberga lietā liecināja, ka Aivara Lemberga uzdevumā iecēlis Bachmann Trust Company par daļu turētāju citos ar Ventspils biznesu saistītos uzņēmumos.

Grafika: Lote Lārmane

Klikšķini uz attēla, lai skatītu to pilnā izmērā! Avots: Dokuments, kas nosūtīts MF

Jaunatklātā Lembergas uzņēmumu ķēde (sk.shēmu) esošajā krimināllietā nefigurē. Redzams, ka lielākā daļa uzņēmumu reģistrēti pēc tam, kad Lemberga krimināllieta 2008.gada rudenī nonāca iztiesāšanā Rīgas apgabaltiesā.

Re:Baltica nav zināms, nedz kādēļ Līgai Lembergai nepieciešams savs ofšoru tīkls, nedz arī kā trastam, kur viņa norādīta kā labuma guvēja, izdevies iegūt vismaz 10 miljonu USD vērtus aktīvus. Ne viņa, kurai jautājumi bija nosūtīti ar advokāta starpniecību, ne Aivars Lembergs, kuram tika vaicāts par viņa saistību ar šo trastu, līdz raksta nodošanai uz tiem izvēlējās neatbildēt.

Lembergs ar Re:Baltica sazinājās pēc raksta publicēšanas, e-pastā norādot, ka viņa bērniem ir 42 un 43 gadi un viņi ir savās neatkarīgajās dzīvēs jau gadsimta ceturksni. Uz Re:Baltica jautājumiem par trasta rašanos 1992. gadā un vai tā aktīvi saistīti ar viņa darbību laikā, kad bijis Ventspils mērs, Lembergs neatbildēja.

Tikmēr Mossack Fonseca pērnā gada maijā pēc papildu informācijas saņemšanas par Hoshen Limited īpašnieci un viņas rocību pārdomāja – un nolēma sadarbību turpināt.


Citas Latvijas ziņas no Panama-2



  • Uzņēmējs Ainārs Gulbis, kurš vienā no diviem saviem ārzonu uzņēmumiem BVI, Farber & Associates, par direktoru bija iecēlis dēlu, tenisistu Ernestu Gulbi, pēc informācijas noplūdes no Mossack Fonseca vēlas savu firmu likvidēt, bet otrajā firmā Davis Group nomainīt direktoru. Valdošās panikas un darba apjoma dēļ Mossack Fonseca uz šīm prasībām neatbild vairākus mēnešus. Gulbja nolūkotais advokāts Mārtiņš Martinsons par jauno direktoru netiek akceptēts, jo pārbaudē iezīmējas kā politiski nozīmīga persona un Mossack Fonseca apgalvo, ka šādus klientus vairs nepieņem (advokāts sarakstē ar Panamas firmu uzsver, ka tā ir formalitāte. CVK informācija liecina, ka viņš 2014.gadā Saeimas vēlēšanās kandidēja ZZS sarakstā). Pēc ilgiem pūliņiem FA tiek likvidēta, bet otrai firmai pēc skaidrošanās ar direktoru Gulbis nomaina administratoru, Mossack Fonseca vietā izvēloties ABM Corporate Services turpat Britu Virdžīnās.

  • Līdzīga liga piemeklējusi arī būvniekam Valdim Lejniekam (A.C.B.) un viņa biznesa partnerim Edvīnam Tankelsonam piederošo ārzonas firmu Amza Properties. Krīzes laikā Lejnieks tai pārdeva savu zemi un tenisa hali Mārupē. Pēc datu noplūdes Mossack Fonseca Nordea banka Luksemburgā nolēma ar to vairs nesadarboties un slēdza klientu kontus, kas nākuši no Panamas firmas, arī Amza Properties. Ar konta aizvēršanu Amza Properties bija gatavi samierināties, bet vēlējās turpināt attiecības ar Mossack Fonseca, tāpēc atsūtīja prasītos dokumentus klienta padziļinātai izpētei: gan par naudas izcelsmi, norādot, ka tās ir dividendes pusmiljona EUR apjomā, gan citus. Tomēr, spriežot pēc korespondences, kura apraujas 2017.gada beigās, Mossack Fonseca no klienta vēlējās atteikties.

  • Tāds pats liktenis šķiet piemeklējis vēl vienu Panamas firmas klientu ar kontu Nordea Luksemburgas bankā, pārtikas piedevu ražotāja NEO īpašnieka Gundara Bedres Romur Inc.

Par virkni ar Latviju saistītu ofšoru īpašniekiem pastiprināti interesējusies arī Panamas finanšu noziegumu un naudas atmazgāšanas izmeklēšanas vienība. Tā Mossack Fonseca pieprasījusi informāciju, piemēram, par uzņēmumiem, kas saistīti ar airBaltic kādreizējo investoru Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, Parex baņķiera Kargina dēlu Maksimu, bijušā Dinaz īpašnieka Busela ģimeni u.c. No dokumentiem redzams, ka firma sniedz informāciju, bet nav zināms, kas notiek tālāk.

*Raksts papildināts 2018. gada 21. jūnijā pēc Aivara Lemberga atbildes saņemšanas.


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Autore: Sanita Jemberga, Re:Baltica
Ilustrācijas Lote Lārmane, Re:Baltica
Pētījums ir Starptautiskā pētniecisko žurnālistu konsorcija (ICIJ) kopdarbs, kurā Re:Baltica ir viens no biedriem. Dati pieejami, pateicoties vācu laikraksta Suddeutsce Zeitung lēmumam dalīties ar kolēģiem.