Kas ir ziedotāju melnais zirdziņš, kuri ir ziedotāji rekordisti, kādi ir pētījuma galvenie secinājumi?

– Ziedotāju melnais zirdziņš ir firma Norma-S. Tās vienīgie īpašnieki, plašākai sabiedrībai nezināmie Loze Andrejs un Suveizda Oskars kopā ziedoja 50 000 latu (40 000 – ZZS, 10 000 PLL). Abiem pieder vairākas ar celtniecību saistītas firmas, bet iepirkumos uzvarējusi tikai viena – Norma-S. Pie tam uzvara ir necilā RD Satiksmes departamenta konkursā par lietus notekūdeņu caurules remontu K.Ulmaņa gatvē par nepilniem 100 000 latu.

– Ziedotāji rekordisti ir firmas Tilts pārstāvji Sergejs Gridņevs un Andrejs Popovs, kas Šlesera Reformu partijai un Saskaņai pērn kopā noziedoja 74,659.75Ls. Iegūtā summa iepirkumos gan ir salīdzinoši maza – 7 miljoni latu.

– No visām būvfirmām (1813), kas uzvarēja valsts iepirkumos kopš 2010.gada janvāra, tikai 3% (58) ziedoja politiķiem.

– Starp lielākajiem uzvarētajiem ir valsts lielākās būvfirmas – Binders (77,9 milj.), Skonto Būve (53,6milj.), Arčers (51milj.), ACB (41milj.), RE&RE (40milj.)

– Pētījums rāda, ka nav tieši saskatāmas sakarības starp būvnieku uzvarām konkrētu partiju kontrolētās iestādēs un attiecīgo ziedojumiem politiķiem, kā tas vēl bija pirms pāris gadiem.

– Firmas paralēli ziedo arī labdarībai, kur var saskatīt pateicību pazīmes. Ziedojumus saņem ne tikai dzīves pabērni, bet arī sporta iestādes un baznīcas, kas cieši saistītas ar valdošo varu.

– Būvfirmu pārstāvju ziedojumi pēdējos divos gados veidoja desmit daļu no partiju kasēm, jeb pusmiljonu latu.