Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Aprīļa vidū portāls NRA.lv publicēja interviju ar Saeimas deputātu Aleksandru Kiršteinu, kurš Eiroparlamenta vēlēšanās startēs no partiju apvienības Tauta. Zeme. Valstiskums. Tajā deputāts nopeļ Eiropas zaļo kursu un maldina par klimata pārmaiņām. Pēc viņa teiktā ogļskābās gāzes jeb CO2 koncentrācija atmosfērā ir normālā līmenī un klimatam nemaz netraucējot. Kiršteins arī uzteic klimatskeptiķu organizāciju Clintel, kas regulāri melo par klimata pārmaiņu esamību un cēloņiem.

Kiršteins pauž:

Ja atmosfērā ogļskābā gāze ir 0,04%, kas ir tikai četras molekulas no 10 000 citu gāzu molekulām, tad jābūt vienkārši muļķim, kas skolā nav gājis, lai ticētu, ka tas var radīt klimata izmaiņas. (..) Jebkurš biologs pateiks: ja atmosfērā ir 0,04% ogļskābās gāzes, tad tas ir normāli. Pat, ja būtu 0,08%, tad tas arī netraucētu. Taču, ja ogļskābā gāze nokristu zem 0,02%, tad dzīvība uz Zemes izbeigtos.”

Kiršteinam nav taisnība. CO2 un citas siltumnīcefekta gāzes rada tā saukto siltumnīcefektu. Kad Saules starojums sasniedz Zemi, daļa tiek absorbēta un daļa – atstarota atpakaļ visumā kā infrasarkanais starojums. Tas ir neredzams starojums, ko jūtam kā siltumu. Siltumnīcefekta gāzes, piemēram, CO2 to daļēji aiztur, un starojums nonāk atpakaļ uz Zemes. Tā rezultātā paaugstinās vidējā globālā temperatūra un mainās klimats. Plašāk par šo procesu Re:Check iepriekš rakstījis šeit.

Kopš 1850. gada vidējā globālā temperatūra ir palielinājusies par aptuveni 1,1 Celsija grādu. Patlaban CO2 koncentrācija atmosfērā ir 0,04%. Ja tā nemainīsies, vidējās temperatūras pieaugums, visticamāk, apstāsies pie diviem Celsija grādiem. Sasniedzot Kiršteina minētos 0,08%, tā pārsniegtu četrus grādus. Abos gadījumos gaidāmas drastiskas sekas videi, cilvēku veselībai, pārtikas pieejamībai un ekonomikai.

NRA intervijas galvenais temats bija Eiropas zaļais kurss. Pēc konteksta noprotams, ka Kiršteins biedē – kursa iespaidā ogļskābās gāzes koncentrācija atmosfērā nokritīs zem 0,02%. Līdzīgus maldus izplatījis arī Eiroparlamenta kandidāts no Latvija pirmajā vietā Edmunds Zivtiņš. Zaļais kurss neko tādu neparedz – plašāk par to Re:Check rakstījis šeit.

Kiršteins arī nopeļ klimata zinātni, viedokli pamatojot ar kādas klimatskeptiķu organizācijas nostāju:

Ir tāda organizācija “CLINTEL”, kurā apvienojušies vairāk nekā 1900 pasaules politiķi un izcili zinātnieki, tajā skaitā divi Nobela prēmijas laureāti, kuri apgalvo – klimata zinātne ir pārvērsta par krāpniecisku politiķu un uzpirktu žurnālistu pseidozinātni.”

Teju visi pasaules klimata zinātnieki un viņu pētījumi apstiprina, ka pēdējo 150 gadu laikā strauji kāpusi vidējā globālā temperatūra, un tā cēlonis galvenokārt ir cilvēku darbības rezultāts. Šo gandrīz vienprātīgo pētnieku nostāju gadu desmitiem centusies noslēpt fosilā kurināmā industrija. Tā pagājušajā gadsimtā sāka rīkot dezinformācijas kampaņas, kurās iesaistītas industrijas finansētas domnīcas, “eksperti” un politiķi.

Clintel ir viena no šādām organizācijām. To dibinājis bijušais naftas un gāzes ieguves uzņēmuma Shell sadarbības partneris Guss Berkhauts. Organizācija jau vairākus gadus izplata savu Klimata deklarāciju, kuru it kā parakstījuši simtiem ekspertu. Patiesībā parakstītāju vidū vairums nav nekādā veidā saistīti ar klimata pētniecību. Daļa no viņiem darbojas fosilā kurināmā firmās vai institūtos un domnīcās, kas no tām saņem ziedojumus. Sarakstā tikai 19 nosaukti par klimata zinātniekiem vai pētniekiem, taču daļai saistība ar klimata pētniecību ir apšaubāma.

Abi Kiršteina minētie Nobela prēmijas laureāti – Īvars Jēvers un Džons Klauzers – ir nevis klimata pētnieki, bet fiziķi, un šajā nozarē arī saņēmuši Nobela balvas. Abi darbojas iestādēs, kuras finansē fosilā kurināmā industrija. Kiršteins un NRA.lv jau iepriekš nepamatoti pasnieguši Clintel kā klimata jomā uzticamu organizāciju. Plašāk par to Re:Check rakstījis, piemēram, šeit un šeit.

Re:Check e-pasta vēstulē lūdza Kiršteinam norādīt viņa informācijas avotus, bet deputāts atbildi nesniedza.

Secinājums: Pašreizējā CO2 koncentrācija atmosfērā ir būtiski pacēlusi vidējo globālo temperatūru. Augstāka koncentrācija to palielinātu vēl vairāk, kā rezultātā klimata pārmaiņas būtu vēl drastiskākas. Kiršteins atsaucas uz plaši pazīstamu klimatskeptiķu organizāciju, nesniedzot auditorijai kontekstu par tās saistību ar fosilā kurināmā ieguves firmām.


Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.