Drīzāk nav taisnība – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs

Vai tiesa, ka vienreizlietojamās autiņbiksītes jeb tā sauktie pamperi izraisa neauglību, kā populārā video apgalvo kāda pensionēta krievu fiziķe? Viņas teiktais nav pamatots. Lai gan sēkliniekiem pamperos ir karstāk nekā, piemēram, auduma autiņos, nav pierādījumu, kas tie negatīvi ietekmētu auglību.

Video publicējis kāds Krievijā populārs konts, kura saturs veltīts veselībai. Ar video Facebook dalījušies 33 tūkstoši cilvēku, tajā skaitā Latvijā dzīvojošie.

Fiziķe video stāsta:

“Tāpēc, ka daba ne velti vīrieša dzimumorgānus izvietojusi ārpusē. Iekšpusē tie ir karsti. Autiņbiksītes nāk no kosmosa nozares, un jebkurš astronauts zina, ka pēc “pamperiem” viņš vairs nav vīrietis. (..) Tā ir sterilizācija.”

Uz to kāds vīrietis fonā atbild: 

“Tie bērni, kas valkāja “pamperus” viņiem būs problēmas.”

Sēkliniekos notiek vīrišķo dzimumšūnu jeb spermatozoīdu ražošana, un tam optimālā temperatūra ir 34 Celsija grādi. Ja temperatūra ir pārāk augsta, samazinās spermatozoīdu kustīgums un dzīvotspēja. Turklāt paaugstinātā temperatūrā organisms tos ražo mazāk. Tā kā cilvēka ķermenī temperatūra ir aptuveni 36–37°C, sēklinieki atrodas sēklinieku maisiņā ārpus tā.

Ja pieaugušam vīrietim sēklinieki ilgstoši ir augstā temperatūra, uz vairākiem mēnešiem var sarukt spermatozoīdu kvalitāte (jauni spermatozoīdi pilnībā aizvieto vecos aptuveni divarpus mēnešu laikā). Palielināts risks ir, piemēram, vīriešiem, kas regulāri iet pirtī vai karstā vannā.

Zinātniskās literatūras meklēšanas rīkā Google Scholar Re:Check neatrada pētījumus, kas apstiprinātu vai apgāztu mītu par pamperu it kā negatīvo ietekmi uz auglību. To 2016. gadā pauda arī latviešu urologs Ainārs Ģīlis. Lai gan par šo tematu trūkst informācijas, pētnieki norāda, ka vecumā, kad zēniem parasti lieto autiņbiksīteses, sēkliniekos nav pret temperatūru jutīgo dzimumšūnu.

Mīts, ka vienreizlietojamās autiņbiksītes veicina neauglību, cēlies no kāda 2000. gada pētījuma. Tajā zinātnieki secināja, ka zēniem, kas valkāja vienreizlietojamās autiņbiksītes, vidējā sēklinieku temperatūra bija par 0,5–1°C grādu augstāka nekā zēniem, kuriem lietoja auduma autiņus. Pētījumā netika secināts, ka autiņbiksīšu izmantošana izraisa neauglības problēmas, un pētnieki norādīja, ka tolaik nebija pietiekami informācijas, lai par to spriestu. Taču tas netraucēja ziņu portāliem publicēt rakstus ar kliedzošiem virsrakstiem par it kā bīstamajām autiņbiksītēm (piemēram, šeit un šeit).

Secinājums: Nav pierādījumu, ka vienreizlietojamās autiņbiksītes jeb tā sauktie pamperi izraisa neauglību vai negatīvi ietekmē reproduktīvo veselību.


Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.