Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajos medijos pazīstams maldinātājs stāsta par “Rietumu vērtībām” un kādu it kā īstu “ārkārtīgi nežēlīgu iznīcināšanas programmu”. Viņš vedina domāt, ka Rietumu valstis cenšas pavairot LGBT+ cilvēku skaitu, izmantojot herbicīdu atrazīnu un popularizējot soju. Tas ir pilnīgs izdomājums.

Ierakstā teikts:

“Taču jautājums par to, no kurienes tad mūsdienās rodas tik daudz šo dīvaino ļaužu, kāpēc tas pārņem jauniešus, varbūt nemaz nav tik vienkārši. (..) Vēl viena lieta, kas eksistē, ir tā sauktais estrogēns jeb sievišķais hormons. Mēs zinām, ka tas ļoti daudz ir alū, bet mazāk zināms ir, ka milzīgs tā daudzums ir sojā un tās produktos. Šeit atkal jāatgriežas pie nesenās vegānisma tēmas, jo intensīvi stumtajos gaļas aizvietotājos lielāko tiesu ir tieši soja – kas tad notiek ar organismu, ja intensīvi ēd tādas lietas?”

Nav nekāda pamata apgalvot, ka soja, alus vai tajos atrodamās vielas maina cilvēka seksuālo orientāciju vai dzimuma identitāti. Re:Check neatrada nevienu zinātnisko publikāciju, kas to apstiprinātu. Patlaban nav skaidrs, kas nosaka un ietekmē seksuālo orientāciju un dzimuma identitāti.

Cilvēku sievišķie dzimumhormoni estrogēni regulē reproduktīvās sistēmas un centrālās nervu sistēmas funkcijas. Tie atrodami ne tikai sievietēs, bet arī vīriešos. Ne sojā kā tādā, ne sojā alū estrogēnu nav. Ieraksta autors, visticamāk, tos jauc ar augu ražotajiem fitoestrogēniem, kam ir līdzīgs nosaukums un ķīmiskā uzbūve. Vīriešu dzīvesstila blogeru un galēji labējo ideologu vidū populārs ir mīts, ka fitoestrogēni un soja padara vīriešus sievišķīgus.

Sojā galvenā fitoestrogēnu grupa ir izoflavoni. Cilvēka ķermenī tie rada līdzīgu efektu kā daži estrogēnu veidi, taču to ietekme ir daudz vājāka. Tie arī slikti uzsūcas zarnās. Tāpēc ar pārtiku cilvēka organismā fitoestrogēni nonāk tikai nelielā daudzumā.

2021. gadā pētnieki no ASV un Lielbritānijas apkopoja 38 klīniskos pētījumus un secināja, ka ne soja, ne izoflavoni neietekmē vīrišķo un sievišķo dzimumhormonu līmeni vīriešos. Līdzīgi secinājuši arī citi pētnieki. Tātad nav pamata apgalvot, ka soja vai citi izoflavonus saturoši pārtikas produkti “feminizē” vīriešus.

Zinātniskajā literatūrā aprakstīti divi gadījumi, kuros ir aizdomas, ka pārmērīga sojas produktu lietošana uzturā ietekmējusi vīriešu endokrīno un reproduktīvo veselību. Abos gadījumos viņii ilgstoši un lielā daudzumā uzņēmuši sojas produktus, taču nav zināms, vai tas bijis simptomu iemesls. Vīriešu dienišķā sojas deva bija ekvivalenta 1,2–1,7 kilogramiem tofu jeb 3,4–4,8 litriem sojas piena. Pēc pētnieku aplēsēm tik daudz sojas produktu saturētu aptuveni 360 miligramus izoflavona. Salīdzinājumam, Rietumu valstīs cilvēki dienā ar pārtiku uzņem vidēji 2 miligramus, bet Japānā un Ķīnā – 15–50 miligramus izoflavona.

Ieraksta autors turpina:

“Eksistē tāds herbicīds jeb pesticīds kā atrazīns. To ļoti plaši izmanto visā pasaulē. (..) Bet maz kurš zina par to, ka tā lietošana izsauc pilnīgu ķīmisku kastrāciju Āfrikas vardēm – tās, kuras trāpījušās pielietošanas zonā, zaudē visu vīrišķību un pilnībā feminizējas, nespējot radīt pēcnācējus. Ir tāds pētījums. Atliek tikai pavaicāt – bet kā tad ar cilvēkiem, kas to visu arī uzņem savā organismā?”

Atrazīns ir herbicīds, kuru 2004. gadā aizliedza Eiropas Savienībā. Tātad visā pasaulē to neizmanto. Atrazīns var izraisīt endokrīnās sistēmas, augļa attīstības, nieru un plaušu darbības traucējumus, kā arī var bojāt cilvēka ģenētisko materiālu un tādēļ, iespējams, izraisa vēzi. Taču nav nekādu pierādījumu, ka šī viela ietekmē cilvēka seksuālo orientāciju vai dzimuma identitāti.

Ieraksta autora minētais pētījums ar vardēm tika publicēts 2002. gadā. Tajā secināts – ja vīriešu dzimuma gludās piešu vardes kurkuļus tur vidē ar atrazīnu, tiem būtiski pazeminās testosterona līmenis un vienlaikus attīstās gan vīriešu, gan sieviešu dzimumorgāni. Pētījuma galvenais autors Tairons Hejs intervijā Politico faktu pārbaudītājiem pērn vasarā skaidroja, ka rezultāti ar vardēm nav attiecināmi uz cilvēkiem. Cilvēki var izvadīt daļu atrazīna ar urīnu, savukārt vardes dzīvo ūdenī, kur pesticīdi nonāk no lauksaimniecības zemēm, tādēļ ilgstoši saskaras ar šo vielu. Turklāt vardēm āda ir caurlaidīgāka nekā cilvēkiem. Tas nozīmē, ka atšķirībā no cilvēkiem vardēm atrazīns neiziet cauri gremošanas sistēmai, tādēļ, iespējams, vairāk nonāk asinsritē.

Pētījumos ar zīdītājiem – pelēm un žurkām – secināts, ka atrazīns izraisa dzimumorgānu anomālijas un samazina testosterona līmeni. Taču tas nenozīmē, ka mainās radības dzimums, seksuālā orientācija vai dzimuma indentitāte.

Secinājums: Nav pamata apgalvot, ka soja, alus, fitoestrogēni vai herbicīds atrazīns ietekmē cilvēka seksuālo orientāciju vai dzimuma identitāti. Nav nekādu pierādījumu, ka Rietumu valstis cenšas palielināt LGBT+ cilvēku skaitu.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.