Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas

Kāda blogere sociālajos medijos izplatījusi video, liekot domāt, ka Rīgas dome apzināti uzstādījusi iedzīvotājiem nepieejamu tualeti. Tā nav. Šīs labierīcības apmeklētājiem atvērtas tikai vasaras sezonā, kad tiks nodrošināta arī atbilstoša piekļuve.

Blogere, kura regulāri publicē ierakstus par dažādām nebūšanām Latvijā, video stāv pie kādas sabiedriskās tualetes Rīgā un saka:

“Šī tualete strādās tikai maijā, bet es nevarēju nenofilmēt šo šedevrālo tualetes variantu. Atlētiski invalīdi, gaidām jūs tualetē pie Andrejostas. “Ručka” šeit ir ļoti ergonomiska – taisnas rokas attālumā.”

Video redzamā konteinertipa tualete atrodas Viesturdārzā, bet pavisam galvaspilsētā tādas ir septiņas, sarakstē Re:Check norāda Rīgas domes pārstāvis Mārtiņš Vilemsons. Tās uzstādīja pagājušā gada rudenī. Sešas darbojās līdz 30. novembrim un atsāks darbu maijā. “Turēt ziemā apsildītu tualeti ar dežurantu-apkopēju, ja ir maz cilvēku, nav racionāli,” skaidro Vilemsons. Kamēr tualetes bija atvērtas, pie durvīm bija kāpnes un uzbraucamā rampa.

Ziemas sezonā bija plānots tualetes noglabāt citur, bet laikasptākļu dēļ to esot bijis grūti izdarīt. Lai cilvēki nemēģinātu ieiet slēgtajās labierīcībās, būvei noņēma kāpnes un rampu. Vilemsons skaidro, ka konkursā esot pieteicies tikai viens piegādātājs, tāpēc domei nācies iegādāties tualetes, kurām konteineri atrodas apakšā. Šovasar tikšot mēģināti citi rinājumi. Vai nu noņems konteineru un novietos to blakus tualetei, vai nu – ja būs iespējams – ieraks konteineru zemē. “Šādi nosēdinātās tualetēs iekļūt būs ļoti viegli, jo tās atradīsies gandrīz vienā līmenī ar zemi,” raksta RD pārstāvis.

Secinājums: Video redzamās tualetes durvis nav pieejamas, jo ziemā tā nav atvērta. Rīgas dome apgalvo, ka vasarā, kad tualeti no jauna atvērs, tā atkal padarīs pieejamu – ierokot tualeti zemē vai atdalot apakšējo daļu un novietojot to blakus. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.