Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Vairāk nekā 800 Facebook lietotāju dalījušies ar ierakstu par viltus konkursu, kurā it kā var laimēt pārvietojamo māju jeb kempinga piekabi. Izloze nav īsta. “Konkursa” organizētāji, visdrīzāk, mēģina izkrāpt cilvēku personīgo informāciju vai novirzīt viņus uz nedrošām interneta lapām.

Viltus konkursa ierakstā teikts:

“Dāvana tev! 16. marts! Mums ir 5 mazas mājas, kuras nevaram pārdot, jo tām ir mazi skrāpējumi. Tā kā tas joprojām bija labā stāvoklī, nolēmām to uzdāvināt visiem, kas uzrakstīja “Paldies”. Komanda ar uzvarētāju sazināsies tieši. Veiksmi!”

Pēc “paldies” vai cita komentāra uzrakstīšanas cilvēks saņem tālākas instrukcijas dalīties ar ierakstu un uzrakstīt “gatavs”. Pēc jebkādas atbildes uzrakstīšanas “konkursa” lapa atsūta saiti uz vietni, kurā nepieciešams autorizēties ar Google profilu.

“Konkursam” ir vairākas pazīmes, kas liecina, ka tā īstenībā ir krāpšana.

Pirmkārt, Facebook lapā nav norādīta uzņēmuma kontaktinformācija vai fiziskā adrese. Nav liecību, ka lapu izveidojis īsts uzņēmums. Turklāt lapā norādīts, ka tā piederot “pārtikas uzņēmumam”.

Otrkārt, lapā ir tikai viens ieraksts. Proti, tajā bez viltus konkursa nekā nav.

Treškārt, lapā izmantotas citur internetā atrastas jeb zagtas fotogrāfijas. Piemēram, “konkursa” ierakstā redzamo mājiņu izgatavo ASV uzņēmums United Tiny Houses. Ne uzņēmuma mājaslapā, ne Facebook lapā nav nekādu liecību, ka notiek konkurss.

Lai atrastu attēla avotu, pārlūkprogrammas Chrome lietotāji var uzklikšķināt uz attēla ar labo peles pogu var izvēlēties “Meklēt attēlu, izmantojot Google”. To, kā pārbaudīt attēla izcelsmi citās pārlūkprogrammās, Re:Check soli pa solim skaidrojis šeit.

Foto: Google attēlu meklēšanas rezultāti. Avots: Lens.google.com

Ceturtkārt, Google attēlu meklēšanas rezultāti liecina – līdzīgus viltus konkursus izplata arī citās valodās, piemēram, vācu un spāņu. Dažus no tiem publicējusi lapa ar nosaukumu Kleine Haus (vāc. – mazā māja). Lapas ar šādu nosaukumu jau agrāk organizējušas viltus konkursus par cita veida kempinga piekabēm. Par to Re:Check iepriekš rakstījis šeit.

Datordrošības eksperti aicina nevērt vaļā nezināmas interneta saites, jo tās var inficēt lietotāja datoru ar ļaunprogrammatūru. Ar tās palīdzību krāpnieki var, piemēram, uzzināt personas sociālo mediju vai bankas konta informāciju, piekļūt datora kamerai vai savtīgiem mērķiem izmantot datora resursus.

Secinājums: Facebook ierakstus, kuros izlozē mazās mājas, veidojuši krāpnieki. Viltus konkursa ietvaros krāpnieki, iespējams, cenšas uzzināt lietotāju personīgo informāciju un novirza viņus uz nedrošām interneta lapām.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.