Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Vai pensijas piegādāšana uz dzīvesvietu maksā astoņus eiro, ka apgalvots kādā populārā Facebook ierakstā? Ja pensija pārsniedz 200 eiro, vai tiešām pastnieks pensiju nedrīkst atnest pilnā apmērā? Valsts uzņēmums Latvijas pasts norāda, ka tā nav, un ieraksta autors, visticamāk, sajaucis pensijas piegādi ar citu pasta pakalpojumu.

Ierakstā pausts:

“Par Latvijas pastu. Tiem pensionāriem, kuri pieteiks pensiju saņemšanu dzīves vietā. LP pārstāvis man paskaidroja – jāpiesakās pa tel. pensijas saņemšanas dienā. Pensija tiks piegādāta pēc trim dienām. Pats galvenais – PENSIJAS IZMAKSAS SUMMA NEDRĪKST PĀRSNIEGT 200 EUR. Pakalpojuma maksa 8 eiro. Tas Jums visiem zināšanai!”

Ieraksts radīja lielu sašutumu komentāros, taču sarakstē ar Re:Check Latvijas pasta pārstāvis Matīss Rutks skaidro, ka tajā paustais nav taisnība. Pirmkārt, pensijas piegādāšana uz dzīvesvietu maksā 2,39 eiro, nevis astoņus eiro. Otrkārt, tiek piegādātas arī pensijas, kuras ir lielākas par 200 eiro. Proti, šāda limita nav un par lielākas pensijas piegādi nav papildus jāmaksā. Treškārt, pakalpojumam nav katru mēnesi jāpiesakās pensijas saņemšanas dienā. To var izdarīt vienu reizi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Atkarībā no pieteikšanās datuma pensiju dzīvesvietā piegādās, sākot ar nākamo vai aiznākamo mēnesi.

Visticamāk, ieraksta autors ir sajaucis pensijas piegādi dzīvesvietā ar citu Latvijas pasta pakalpojumu – naudas pārveduma piegādi adresē. Pakalpojums pieejams cilvēkiem, kuriem ir Latvijas pasta norēķinu sistēmas (PNS) konts. PNS konts noder, piemēram, tiem, kas nevēlas atvērt bankas kontu. Ja pasta klients vēlas, lai uz kādu iekšzemes adresi no viņa konta nogādā skaidru naudu, par to ir jāmaksā astoņi eiro. Kā skaidroja Rutks, “komisijas maksu veido vairākas komponentes, piemēram, transporta izdevumi, darbinieku atalgojums un pakalpojuma apstrādes izmaksas.” Šādā veidā ļauts piegādāt ne vairāk kā 200 eiro.

Secinājums: Pensijas piegāde uz dzīvesvietu maksā 2,39, nevis astoņus eiro. 200 eiro limits attiecas uz skaidras naudas piegādi no PNS konta, nevis pensijām.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.