Puspatiesība – apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta

Bērnu fiziska sodīšana Latvijā aizliegta jau vairāk nekā 25 gadus, taču ik pa laikam kāds par to sūdzas sociālajos medijos. Šo žēlošanos nereti pavada maldi. Februāra otrajā pusē Latvijā populārs kļuva kāds video par ASV, kur bērniem nevarot pat pieskarties un tas esot slikti. Vai tā ir taisnība?

Februāra sākumā kāds sporta derību konsultants, kurš pirms diviem gadiem pārcēlies uz ASV, publicēja video par bērnu sodīšanu ASV. Tajā blogeris stāsta par kādu ģimeni, kurā tēvs it kā ielikts cietumā par pēršanu ar siksnu. Viņš klāsta, ka bērniem ASV esot “nereāla vara”:

“Tev nav tiesību pat pieskarties bērnam. Ja tu kliegsi uz bērnu, tas jau bulings, tas jau ir slikti. Kaimiņš var izsaukt policiju. Tā ir viena no lietām, kas ASV ir sliktāka nekā pārējā pasaulē (vismaz postpadomju valstīs). Būt vecākam – tā [ASV] ir liela nelaime. Citās valstīs tā vispār nav problēma. Atceraties, kā mums sadeva un mēs neko nevarējām darīt vai kādam sūdzēties?”

Video TikTok skatīts vairāk nekā pusotru miljonu reižu, bet ar kāda Latvijas iedzīvotāja pārpublicēto versiju dalījušies teju 700 cilvēku. Video teiktais ir maldinošs.

norāda Eiropas Padomes partnerorganizācija End Corporal Punishment, bērnu fiziska sodīšana nav atļauta 65 valstīs, tostarp Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Ukrainā, Gruzijā un Turkmenistānā, kas bija iekļautas PSRS. Līdzīgi likumi par bērnu sodīšanu mājās ir spēkā vairumā ES dalībvalstu, izņemot Beļģiju, Čehiju, Itāliju un Slovākiju.

Attēls: Bērnu fiziska sodīšana Eiropā. Dzeltens – aizliegta visos gadījumos, zilzaļš – valdība apņēmusies to aizliegt, tumši zils – aizliegta noteiktos gadījumos (skolās, bērnudārzos u.c.), bet ne mājās. Avots: End Corporal Punishment.

Savukārt blogera minētajās Amerikas Savienotajās Valstīs nevienā štatā nav likumu, kas liedz vecākiem fiziski sodīt bērnus. Dažos štatos bērnus nedrīkst, fiziski sodot, pakļaut nāves vai sakropļojuma riskam, bet citos štatos individuāli izskata, vai sodīšana bijusi “samērīga.” Vairāk nekā pusē ASV štatu fiziska sodīšana aizliegta valsts un štatu skolās, bet Merilendā, Ņūdžersijā un Aiovā – arī privātskolās.

Par bērnu fizisku sodīšanu pērn decembrī maldināja arī Latvijas Svarcelšanas federācijas prezidents un partijas Latvija pirmajā vietā valdes loceklis Viktors Ščerbatihs. Iestājoties pret Stambulas konvenciju, viņš nepamatoti apgalvoja, ka tās ratificēšana liegšot pērt bērnus (Re:Check par to plašāk rakstīja šeit). Arī Ščerbatihs pieminēja bērnu it kā “neierobežoto varu”.

Secinājums: Fiziska bērnu sodīšana ir aizliegta 65 valstīs, tostarp Latvijā un lielākajā daļā ES. ASV un lielākajā daļā (bet ne visās) tā sauktajās postpadomju valstīs bērnus ir atļauts fiziski sodīt.


Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.