Nav taisnība apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

 

Latvijas Telegram kanālos maldinātāji izplata fotogrāfiju, kurā uz iepirkuma čeka ukraiņu valodā it kā redzama pavēste par iesaukšanu karadienestā. Proti, iepērkoties Ukrainas veikalos, draudot risks nonākt armijā. Tas ir pilnīgs izdomājums un fotogrāfija ar čeku – rediģēta.

Kādā Telegram ierakstā vēstīts:

“Jūs esat saņēmis pavēsti. 48 stundu laikā jāierodas tuvākajā teritoriālajā komplektācijas centrā. Neierašanās gadījumā tiesa.”

Fotogrāfija ir rediģēta. Re:Check atrada oriģinālo attēlu un tajā uz čeka nav rakstīts nekas par iesaukšanu karadienestā. Īsto fotogrāfiju 2020. gada jūlijā pārpublicēja vairākas Ukrainas izklaides un ziņu vietnes. Tolaik Ukrainas lielveikalu ķēde Silpo uz čekiem drukāja novēlējumus un uz konkrētā čeka bija pieļauta gramatikas kļūda – vārda “гідні” jeb vērtīgs vietā bija rakstīts “гніди” jeb gnīdas. Proti, teksts bija “mīli un cieni sevi – tu esi gnīda.”

Foto: No kreisās rediģētā un īstā fotogrāfija. Avots: Ekrānuzņēmumi no Telegram un Golos Zaporizhzha.

Secinājums: Ziņa par iesaukšanu ar iepirkumu čekiem ir pilnīgs izdomājums. Fotogrāfija ar čeku ir rediģēta.

Visu atbildību par Eiropas Mediju un informācijas fonda (EMIF) atbalstīto saturu uzņemas materiālu autori. Tam nav jāatspoguļo vai tas nav jāuztver kā EMIF vai fonda partneru – Calouste Gulbenkian fonda un Eiropas Universitātes institūta  – viedoklis.

The sole responsibility for any content supported by the European Media and Information Fund lies with the author(s) and it may not necessarily reflect the positions of the EMIF and the Fund Partners, the Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.


Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com. Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.