Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajos medijos plaši izplatīts video, kurā runā par it kā plānotu obligāto vakcināciju. Video autors stāsta, ka Vakcinācijas noteikumos svītros punktu par cilvēku tiesībām atteikties no potēm. Ar video dalījušies vairāk nekā 3400 cilvēku. Projektā tiešām minēta punkta svītrošana, taču video autors noklusē, ka šīs tiesības jau nosaka Pacientu tiesību likums, bet izmaiņas Vakcinācijas noteikumos iecerētas tikai, lai novērstu konkrētās normas dublēšanu normatīvajos aktos.

Facebook video teikts:

“Šos [grozījumus] mēģinās izmantot, lai tagad uzspiestu visiem, visdrīzāk, obligāto vakcināciju. Tur ir brīnumu lietus, šausmu lietas patiesībā iekšā iestrādātās. Gan bērniem, gan pieaugušajiem būs šī te vakcinācija obligāta (..) un ka nevarēs izvēlēties, kurš jūs vakcinē, nevarēs to vairs noteikt – kā liks, tā darīs.”

Video aprakstā norādīts uz Vakcinācijas noteikumu grozījumu projektu. Tajā iekļauts no noteikumiem svītrot 22. punktu, kurā teikts, ka iedzīvotājiem ir tiesības atteikties no potēm, kā arī izvēlēties ārstu un ārstniecības iestādi, kurā notiek potēšana. Taču nav pamata apgalvot, ka punkta svītrošana atņems tiesības atteikties no potēm. Ne noteikumi, ne plānotie grozījumi, ne kāds cits normatīvais akts Latvijā neparedz obligātu vakcināciju. Gluži pretēji, Pacientu tiesību likums, kas ir juridiski pārāks par valdības noteikumiem, jau nosaka, ka pacientam ir tiesības izvēlēties ārstu un ārstniecības iestādi (8. pants) un pacienta tiesības atteikties no ārstniecības (6. panta 4. punkts). 

Pacientu tiesību likuma 6. panta 4. punkts: Pacientam ir tiesības atteikties no ārstniecības pirms tās uzsākšanas, no ārstniecībā izmantojamās metodes, neatsakoties no ārstniecības kopumā, vai atteikties no ārstniecības tās laikā.

Pacientu tiesību likuma 8. pants: Pacientam ir tiesības izvēlēties ārstu un ārstniecības iestādi.

Arī noteikumu projekta anotācijā norādīts, ka 22. punkts pēc būtības dublē Pacientu tiesību likumā jau noteiktās prasības. To sarakstē ar Re:Check skaidroja arī Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders.

Secinājums: Plānotie grozījumi paredz izsvītrot Vakcinācijas noteikumu 22. punktu, kas nosaka iedzīvotāju tiesības izvēlēties vakcinācijas iestādi vai vakcinējošo ārstniecības personu, kā arī atteikties no vakcinācijas. Taču punkta svītrošana neatņems iedzīvotāju tiesības, jo tās jau noteiktas Pacientu tiesību likumā. Ne grozījumi, ne kādi citi Latvijas normatīvie akti neparedz obligātu vakcināciju. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.