Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica un neatkarīgais medijs Chayka.lv no 22. līdz 26.augustam strādās mobilā, sabiedrībai atvērtā redakcijā otrajā lielākajā Latvijas pilsētā – Daugavpilī.

Mobilā redakcija atradīsies nojumē Rīgas un Mihoelsa ielu stūrī katru dienu no 10 līdz 17. Tajā vienmēr dežūrēs viens žurnālists no Re:Baltica un viens no Chayka.lv  

“Ideja radās, kad starptautiskās pētnieciskās žurnālistikas konferencē redzēju šādu piemēru no Maķedonijas, kur mūsu kolēģi vienā gadā bija atvēruši mobilās redakcijas trīs pilsētās, aicinot iedzīvotājus nākt uz sarunu un palīdzēt cīnīties ar korupciju attiecīgajās pašvaldībās,” stāsta Re:Baltica redaktore Sanita Jemberga. “Kad sākās Krievijas iebrukums Ukrainā, saprotamu iemeslu dēļ atsākās diskusijas par noskaņojumu Daugavpilī, par ko visiem ir viedoklis, bet maz zināšanu un reportāžu. Tāpēc redakcijas plāns ir nevis runāt par Daugavpili, bet ar Daugavpili, fiksējot reakcijas un reālo situāciju pusotru gadu pēc kara sākuma.” 

Mobilajai redakcijai ir trīs mērķi. 

Pirmais – dot cilvēkiem iespēju brīvai sarunai ar žurnālistiem, lai viņi varētu redzēt, kā žurnālisti strādā, uzdot sev interesējošos jautājumus par viņu darbu un nodot, viņuprāt, svarīgu informāciju, kas palīdzētu tālākajām izmeklēšanām. Re:Baltica un Chayka.lv kopā novērtēs, kura informācija ir tālākas izpētes vērta reģionālā vai nacionālā līmenī.

Paralēli Re:Baltica Daugavpilī strādās pie diviem pētījumiem – cik gatavas uz paātrināto pāreju uz mācībām latviešu valodā ir Daugavpils mazākumtautību skolas, fokusējoties uz skolotāju un materiālu pieejamību, kā arī pētīs situāciju un noskaņojumu ap latviešu valodas eksāmena kārtošanu Krievijas pilsoņiem. Šo procesu Re:Baltica fiksēs dokumentālajā seriālā “Šķelšanās”, ko 2023.gada janvārī paredzēts pārraidīt TV3 kanālā un saistītajās platformās.

Trešais mērķis ir atbalstīt vietējo neatkarīgo mediju “Chayka.lv”, kas cenšas Daugavpilij un Latgalei sniegt objektīvu informāciju par notiekošo pilsētā un valstī. “Tā kā Chayka.lv publicējas krieviski, tā nesaņem valsts atbalstu. Mēs arī zinām, cik daudz agresijas viņi saņem par to, ka viņu saturs neatbilst Krievijas vai pašvaldības propagandai. Tāpēc, atverot redakciju kopā, gribējām pateikt, ka mēs viņu darbu ļoti cienām un tas ir vērtīgs,” teica Jemberga. Kopējā redakcija tiks izmantota, lai ndootu Chayka.lv pieredzi pētnieciskajā žurnālistikā un palīdzētu ar konkrētu materiālu tālāko izpēti.

“Es domāju, ka šī pieredze būs noderīga arī mūsu lasītājiem. “Čaikai” nav sava biroja, tāpēc mums nav iespēju regulāri satikties ar saviem lasītājiem klātienē – pamatā mēs to daram tiešsaistē. Žurnālistu darbs Daugavpils centrā kaut nedēļu ļaus šo situāciju labot. Daugavpils iedzīvotāji var atnākt uz redakciju, izstāstīt mums par savām problēmām, ko bez žurnālistu iesaistes nav iespējams atrisināt. Un mēs darīsim, ko spēsim, lai palīdzētu,” saka Chayka.lv galvenā redaktore Inna Plavoka.

Saite uz Facebook notikumu šeit

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds. Finansējums iegūts atklātā konkursā, ko rīko Sabiedrības integrācijas fonds un finansē LR Kultūras ministrija.


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.