Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas

Šā gada 23. maijā Tallinā aizdegās atkritumu pārstrādes centrs, un drīz pēc tam Facebook sāka izplatīties maldi par šo negadījumu. Kādā video teikts, ka Tallinā aizdegusies tāda pati rūpnīca, kādu iecerēts būvēt Latvijā pie Dreiliņiem. Tā nav taisnība. Tallinas pārstrādes centrā atkritumus nededzina – tajā tos tikai šķiro un uzglabā.

Ropažu novadā pie Dreiliņiem plāno būvēt atkritumu dedzināšanas rūpnīcu jeb koģenerācijas staciju, kas ražos elektrību un siltumu. Patlaban tiek izvērtēta projekta ietekme uz vidi. Rūpnīcas būvēšana ir strīdīgs temats, un pret to iebilst daļa vietējo iedzīvotāju. Platformā Mana balss aptuveni mēneša laikā savākti vairāk nekā 11 tūkstoši parakstu, lai projektu apturētu. 

Dreiliņu projekts kļuvis arī par populāru tematu maldinātāju vidū. Dienu pēc negadījuma viens no viņiem publicēja video, kurā pausta nepatiesa informācija:

Tallinā aizdegusies un melniem dūmiem deg atkritumu dedzinātavas rūpnīca. Ir paradoksāli, ka tieši šī ir tā pati rūpnīca, kuru Dreiliņu iedzīvotājiem Ropažu dome stāstīja: redziet, cik laba rūpnīca ir Tallinā, cik droša un cik svaigs gaiss.”

Salīdzinājums nav korekts, jo Tallinas bīstamo atkritumu pārstrādes centrā nededzina atkritumus. Īpašnieku Epler & Lorenz pārstāvis Argo Lūde intervijā Igaunijas sabiedriskajam medijam ERR norāda, ka tur atkritumus tikai šķiroja un uzglabāja. Atkritumus no centra savāc un nogādā tālākai utilizācijai. Lūde intervijā stāsta, ka šajā centrā bija plānots nākotnē uzstādīt arī dedzināšanas iekārtu. Pēc viņa teiktā, tas būtu mazinājis negadījuma risku, proti, tad centrā atrastos mazāk potenciāli uzliesmojošu atkritumu. Patlaban aizdegšanās iemesls nav zināms.

Iespējams, video autors Tallinas atkritumu pārstrādes centru sajaucis ar netālu no Tallinas esošo IRU spēkstaciju, kurā 2013. gadā izveidoja papildu vienību, kas paredzēta elektrības un siltuma ražošanai, dedzinot sadzīves atkritumus.

Sarunā ar Re:Check Ropažu Domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inese Skrastiņa nevarēja pateikt, vai Ropažu dome sarunās ar sabiedrību pie Dreiliņiem plānoto atkritumu dedzināšanas rūpnīcu pielīdzinājušas atkritumu pārstrādes centram Tallinā.

Secinājums: Tallinā ir aizdegusies nevis atkritumu dedzināšanas rūpnīca, bet atkritumu pārstrādes centrs, kurā atkritumi tiek tikai šķiroti un uzglabāti. Nav taisnība, ka Dreiliņos plānotā rūpnīca ir tādi pati kā pārstrādes centrs Tallinā. Tā aizdegšanās nav pamats, lai spriestu par Rīgā ieplānotās rūpnīcas drošumu.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.