Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Kāds pazīstams dezinformators Facebook pārstāsta Krievijā populāru sazvērestības teoriju, ka aukstā kara laikā ASV institūcijas plānojušas no iekšpuses sagraut PSRS, samaitājot tās kultūru un moralās vērtības. Ieraksta autors lēš, ka Latvija esot viena no PSRS republikām, kuru vēl mūsdienas ASV turpina degradēt. Teorija balstās uz tā saukto Dallesa doktrīnu – izdomātu dokumentu, kam nav nekādas saistības ar ASV.

Ieraksta autors citē doktrīnu un stāsta:

Šogad apritēs 75 gadi, kopš ASV Nacionālā drošības padome 1948. gada 18. augustā apstiprināja direktīvu № 20/1 «ASV mērķi attiecībā pret Krieviju». Plašāk tā pazīstama ar nosaukumu „DALLESA DOKTRĪNA”. Tajā teiktais ir piepildījies un skāris arī mūs, kā vienu no PSRS republikām, kurā aizvien sabiedrību turpina degradēt ASV savervētie cilvēki.”

Dallesa doktrīna ir izdomāts dokuments, kurā it kā rakstīts bijušā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktora Ellena Dallesa plāns samaitāt PSRS kultūru un morālās vērtības. Tas tikšot darīts, piemēram, veicinot seksa kultu, varmācību, sadismu, bezkaunību, narkomāniju un melošanu, kā arī izņirdzot godīgumu un krietnumu.

Teksasas Universitātes Slāvu un Eirāzijas mācību departamenta asociētais profesors Kīts Livers grāmatā Sazvērestību kultūra skaidro, ka izdomātā dokumenta teksts ņemts no krievu rakstnieka Anatolija Ivanova pagājušā gadsimta 70. gadu romāna Mūžīgais aicinājums (krievu val. – Вечный зов). Romāna izdevumos, kas publicēti pēc 1981. gada, aprakstīta aina, kurā viens no tēliem – nacistu sabiedrotais – stāsta Hitlera slepeno plānu:

“Beigsies karš – viss kaut kā nostāsies savās vietās, sakārtosies. Un mēs veltīsim visu, kas mums ir: visu zeltu, visu materiālo varenību cilvēku maldināšanai un apmuļķošanai! Cilvēku smadzenes, cilvēku apziņa ir spējīga mainīties. Iesējot tur haosu, mēs nemanāmi mainīsim viņu vērtības pret viltus vērtībām un liksim viņiem šīm viltus vērtībām noticēt!”

Livers skaidro, ka šī un līdzīgas sazvērestības teorijas kļuva īpaši populāras pēc mūzikas grupas Pussy Riot demonstrācijas pret Vladimiru Putinu galvenajā pareizticīgo katedrālē Maskavā. Piemēram, 2012. gada augustā krievu politologs un Kremļa ideologs Aleksandrs Dugins interneta laikrakstā Vzgļad (Взгляд) rakstīja, ka grupas protests esot daļa no Rietumu informatīvā kara, lai grautu Krievijas morālo un psiholoģisko stāvokli.

Sazvērestības teorija, visticamāk, aizsākās 1993. gada februārī, taču dokumenta autors nav zināms. Daži domā, ka tā pirmavots ir bijušais Sanktpēterburgas un Ladogas metropolīts Jānis (Sničevs), kura runu par Dallesa doktrīnu 1993. gada 20. februārī publicēja avīze Sovetskaja Rossija (Советская Россия). Taču citi uzskata, ka doktrīnas autors ir ukraiņu izcelsmes dzejnieks Boriss Oļeiņiks, kurš tekstu tajā pašā mēnesī publicēja literārajā žurnālā Roman-gazeta (Роман-газета).

Profesors Livers lēš, ka maldi par Dallesa doktrīnu varētu būt cēlušies no sazvērestības teorijas par Ciānas gudro protokoliem – pēc būtības ļoti līdzīgas teorijas, kurā sazvērnieki ir nevis ASV CIP, bet ebreji. Šos safabricētos “protokolus” jeb it kā ebreju līderu plānus valdīt pār pasauli, manipulējot ar ekonomiku, kontrolējot presi un sējot reliģiskus konfliktus, pirmoreiz pagājušā gadsimta sākumā publicēja kāda Krievijas caristu avīze.

Secinājums: Dallesa doktrīna ir safabricēts dokuments, kura teksts ņemts no Padomju savienības rakstnieka Anatolija Ivanova romāna Mūžīgais aicinājums. Tekstam nav nekādas saistības ar bijušo ASV CIP direktoru Ellenu Dallesu.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.