Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Vairāki pazīstami Latvijas vakcīnskeptiķi maldinoši apgalvo, ka Francijas armijas ģenerālis Kristians Blanšons cildinājis nevakcinētos cilvēkus. Viņš uzrunā esot paudis apbrīnu nevakcinētajiem “par pretošanos lielākajam spiedienam, kāds jebkad bijis.” Nevakcinētie tiek saukti par kareivjiem, kādus vēlētos katra armija, taču uzrunai nav nekādas saistības ar Blanšonu vai Francijas armiju. TikTok uzruna nonākusi vairāku simtu tūkstošu redzeslokā.

Kāda Facebook video autors stāsta:

“Dārgie draugi, nesen pasaules tīmekli aplidoja kāda franču armijas ģenerāļa ar persononifikāciju Kristians Blanšons, uzruna par nevakcinētajiem. Laiks to atskaņot arī latviski.”

Uzruna galvenokārt pārpublicēta vairākos blogos, sociālo mediju profilos un vakcīnskeptiķu vietnēs. Taču tā atrodama arī sazvērestību teoriju un galēji labējo ideoloģiju atbalstītāju lapās. Lai gan Blanšons savā Twitter kontā bieži izplata maldinošu informāciju par Covid-19 vakcīnām, viņš nav uzrunas autors un vairs nav arī ģenerālis Francijas armijā. Re:Check neatrada liecības, ka Blanšons savos sociālo mediju profilos (Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn) būtu dalījies ar šo uzrunu. Re:Check centās sazināties ar Blanšonu ar e-pasta starpniecību, bet atbildi nesaņēma.

Patiesībā uzrunu ar nosaukumu Homo Sapiens Indomitus 26. jūlijā Telegram publicēja dabas dokumentālo filmu režisors un scenārists no Spānijas Fernando Lopess Mironess. 19. oktobrī – pāris dienas pēc tam, kad publicēti vairāki raksti par Blanšonu – Mironess savā Telegram kontā sūdzējās, ka viņa eseja tiek pārpublicēta ar Blanšona vārdu: “Atvainojos par aizkaitinājumu, bet šie mēsli turpina izplatīties ASV. Francijā ar manu tekstu tiek dievināts žandarms Kristians Blanšons.”

Mironesam Telegram ir vairāk nekā 44 tūkstoši sekotāju. Viņš regulāri publicē nepatiesu informāciju par Covid-19 potēm un izplata Kremļa naratīvu par karu Ukrainā. Piemēram, 1. novembra rītā Mironess pārpublicēja šādu ierakstu: “Mediju meli: karu Ukrainā 2022. gadā sāka Krievija. Patiesība: Ukraina sāka karu, 2014. gadā, uzbrūkot saviem iedzīvotājiem. To finansēja ASV.” Maldi, ka ukraiņi kopš 2014. gada Donbasā masveidā nogalinājuši iedzīvotājus ir Krievijas propagandas naratīvs, ko Kremlis un krievu mediji izmanto, lai attaisnotu 2022. gada iebrukumu Ukrainā. Re:Check par to iepriekš rakstījis šeit.

Avots: ekrānšāviņi no Mironesa Telegram kanāla

Jāpiebilst, ka vairākos ierakstos nekorekti norādīts Blanšona amats, saucot viņu par armijas ģenerāli (franciski général d’armée), kas ir augstākā dienesta pakāpe Francijas armijā. Savā LinkedIn profilā Blanšons norāda, ka viņš ir bijis divīzijas ģenerālis (franciski général de division), kas Francijas armijā ir divas pakāpes zemāk par armijas ģenerāli. Kopš 2020. gada viņš nav nodarbināts un pirms tam divus gadus strādājis apsardzes firmā G4S.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.