Ar kādu anonīmu krāpnieku video Facebook saskārušies jau vairāk nekā astoņi tūkstoši lietotāju. Tajā apgalvots, ka A/S Latvenergo sākusi programmu, kas ļaušot cilvēkiem pelnīt piecus tūkstošus eiro mēnesī. Taču šis video nav saistīts ar Latvenergo. Šādas programmas nav. Latvenergo jau iepriekš brīdinājis par līdzīgām viltus reklāmām.

Video autors apgalvo:

Latvenergo palaidis pašu drošāko projektu visiem Latvijas iedzīvotājiem.”

Pelnīt it kā ļaus “intelektuāls algoritms”, kas strādās visu diennakti. Tas saplānos budžetu, ņems vērā visus riskus un fiksēs peļņu. Video aprakstā teikts, ka 73% dalībnieku augustā nopirkuši nekustamo īpašumu, automašīnu vai piepildījuši citu sapni. Krāpnieki aicina spiest uz saiti un pieteikties, bet saite šoreiz aizmirsta.

“Kopš 2022. gada maija Facebook, vēlāk arī Instagram un YouTube tiek reklamēta iespēja “ieguldīt” Latvenergo attīstībā, par to saņemot milzīgas dividendes, un komentāros bija atrodami ieraksti, ka pirmie ieguldītāji jau paspējuši iegādāties nekustamos īpašumus un dārgas automašīnas. Protams, vienīgais, ko “investori” patiesi piedāvāja, bija konta iztukšošana,” skaidro Latvenergo komunikācijas direktors Andris Siksnis.

Kad cilvēks krāpnieku vietnē ievada savu personas informāciju, ar viņu sazinās “speciālists” un piedāvā ieguldīt naudu ar izdevīgiem noteikumiem. Siksnis stāsta, ka “speciālisti” parasti zvana no ārzemju telefona numuriem, bet dažkārt – arī no Latvijas. Intervijā ar Latvenergo CERT.lv pārstāvis Kārlis Svilāns skaidro, ka biežākie krāpnieku upuri ir pensionāri un mazāk pieredzējuši interneta lietotāji.

Latvenergo ir saņēmis ziņas no cilvēkiem, ar kuriem sazinājušies krāpnieki, un tiem, kas šādi jau zaudējuši naudu. Lai krāpšanu novērstu, Latvenergo ziņojis Valsts policijai un informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijai CERT.lv. Pēc Sikšņa teiktā pēdējo mēnešu laikā krāpniecisko reklāmu skaits būtiski samazinājies.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.