Facebook vairāk nekā 57 tūkstoši lietotāju dalījušies ar kādu video krievu valodā, kurā samontēti vairāki ar sazvērestības teorijām saistīti klipi. Tajos runāts par neorganiskām nanodaļiņām potēs, ķirurģiskajām maskām, 5G saistību ar Covid-19 un citām tēmām. Video izskanējušie apgalvojumi nav patiesi un nāk no apšaubāmas kvalitātes avotiem.

Par neorganiskām nanodaļiņām vakcīnās

Trūkst konteksta

Vienā no video klipiem redzama intervija ar diviem itāļu pētniekiem, kas 2017. gadā 40 dažādās vakcīnās it kā atklājuši neorganisku ķīmisko elementu nanodaļiņas:

Maincas Universitāte mums iedeva vakcīnu paraugus, jo viņi gribēja, lai tos analīzējam, jo vakcīnas dažiem radīja problēmas (..) Mēs atklājām, ka vakcīnas ir kontaminētas ar nanodaļiņām. Proti nanodaļiņas bija pašās vakcīnās.”

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) skaidro, ka mikroelementi – tādi, kas sastopami pavisam nelielā daudzumā – ir visur, piemēram, gaisā, ūdenī un ēdienā. Tāpēc neorganisku elementu mikroelementi niecīgā daudzumā atrodami arī medikamentos. Turklāt vakcīnu ražošanas process ir izstrādāts tā, lai nodrošinātu, ka šie mikroelementi būtu drošā līmenī.

Itāļu pētījums publicēts žurnālā International Journal of Vaccines and Vaccination, ko publicē Medcrave. Medcrave, ļoti iespējams, ir viena no tā sauktajām plēsonīgajām izdevniecībām (angliski predatory publishers) – izdevniecībām, kas par samaksu savos žurnālos gatavas publicēt nekvalitatīvus pētījumus. Medcrave atrodama ASV informācijas pētnieka un plēsonīgo izdevniecību eksperta Džefrija Bīla aizdomīgo žurnālu sarakstā.

Medcrave interneta vietnē uzreiz redzama kāda aizdomīga pazīme – izdevniecība publicē 91,5% saņemto manuskriptu. Tas ir ļoti augsts skaitlis. Akadēmiskā izdevniecība Elsevier norāda, ka akadēmiskie žurnāli publicē vidēji 32% manuskriptu, bet kādā 2013. gads pētījums – 31–57% atkarībā no jomas. Savukārt, viens no atzītākajiem akadēmiskajiem žurnāliem ar augstiem standartiem – Nature – publicē tikai 8% saņemto manuskriptu.

Par ķirurģiskajām maskām un skābekļa trūkumu

Nav taisnība

Facebook video izskan arī apgalvojums, ka globālistu un “melnās zinātnes” plāns ir iebiedēt cilvēkus un likt viņiem nēsāt maskas. Rezultātā no “skābekļa trūkuma sāks atmirt smadzeņu šūnas, tas pārvērtīs cilvēkus par paklausīgiem biorobotiem.”

Pētījumi parāda, ka masku vilkšana nesamazina skābekļa līmeni asinīs vai to samazina pavisam nedaudz, ja masku valkā ļoti ilgi. Skābekļa samazināšanos novēro, piemēram, pētījumos ar ķirurgiem, kas maskas valkā bez pārtraukuma visu operācijas laiku. Piemēram, pēc trīs vai četru stundu garām operācijām ķirurgiem skābekļa līmenis nokrita tikai par 2%, kas joprojām ir droši. Savukārt citi pētījumi norāda, ka pat cilvēkiem ar nopietniem elpošanas traucējumiem – kam nepieciešama konstanta skābekļa padevi – maskas netraucē elpošanu. Jāpiebilst, ka masku poras ir simtiem reižu lielākas nekā skābekļa vai ogļskābās gāzes molekulas. Tādēļ tās var viegli ceļot caur masku vai respiratoru.

Par 5G mobilo datu pārraides tīkla saistību ar Covid-19

Nav taisnība

Citā klipā kāda personiskās izaugsmes trenere jeb koučs izplata dezinformāciju par 5G mobilo datu pārraides tīklu ietekmi:

Ir zinātniski pierādīts, ka tur, kur tiek attīstītas 5G tehnoloģijas, ir daudz lielāka saslimstība.”

Re:Check atrada oriģinālo klipu – izaugsmes trenere konkrēti runā par saslimstību Covid-19. Patlaban zinātniskajā literatūrā nav nekādu pierādījumu, ka 5G izraisa vai veicina Covid-19, tomēr tā ir populārā sazvērestības teorija. Statistikas portāls Statista norāda, ka visvairāk cilvēku ar 5G tīkla abonementu ir Ziemeļaustrumu Āzijas valstīs: Ķīnā, Dienvidkorejā un Japānā. Covid-19 datu agregatorā Our World in Data redzams, ka šajās valstīs nav novērojamas viennozīmīgas tendences kopējā Covid-19 gadījumu skaitā. 

Par šķidrajiem kristāliem un cilvēku “zombēšanu”

Nav taisnība

Video redzams 1995. gada klips, kurā uzstājas pazīstams itāļu mācītājs un sazvērestību teorētiķis, kurš stāsta par kādām nākotnes potēm:

Šajās vakcīnās būs viss, lai varētu jūs kontrolēt. Šajās potēs būs pievienoti šķidrie kristāli, kas paliks smadzeņu šūnās un kļūs par elektromagnētiskā lauka mikrosensoriem, ko nosūta ar ļoti zemas frekvences ultraskaņas viļņiem. Ar šiem ļoti zemās frekvences viļņiem jums var traucēt domāt, no jums var uztaisīt zombiju.”

Re:Check atrada oriģinālo video, kurā mācītājs apgalvo, ka “valdības plāns” tiks īstenots pirms 2000. gada. Taču nekas tāds ne tikai nenotika pirms gadsimtu mijas, bet arī nav nekādu pierādījumu, ka šķidros kristālus varētu izmantot, lai “zombētu” cilvēkus.

Hjūstonas Universitātes (ASV) informatīvajā materiālā teikts, ka šķidrie kristāli nav kāda viena noteikta viela, bet materiālu grupa, kam raksturīgas dažas kristālu un dažas šķidrumu īpašības. Tos izmanto, piemēram LCD ekrānos. “Šķidrie kristāli (kopā ar polarizatoriem un gaismas avotu) ļoti labi strādā kā elektriskā laukā sensori. To var novērot visos LCD ekrānos, kur krāsa uz ekrāna atkarīga no elektriskā laukā virziena LCD šūnas noteiktā vietā,” Re:Check skaidro Latvijas Universitātes Teorētiskās fizikas katedras pētnieks Jānis Cīmurs.

Cīmurs stāsta, ka lielākā problēma mācītāja apgalvojumā ir saistīta ar šķidro kristālu kontrolēšanu. “Ja iedomu līmenī kontrole būtu iespējama, tad, lai to nodrošinātu, nepieciešama precīza iedarbība, ko iespējams nodrošināt tikai kontakta ceļā.” Piemēram, lai veiktu ultraskaņas mērījumus, cilvēkam nepieciešams uzklāt īpašu gēlu, kas uzlabo ultraskaņas nonākšanu ķermenī, jo citādi ultraskaņas atstarotos no visām virsmām. Turklāt ierīcei jābūt tiešā kontaktā ar ķermeni.

Savukārt pētnieki akadēmiskajā žurnālā Small norāda, ka mūsu ķermeņos ir bioloģiskie šķidrie kristāli. Par tādiem var uzskatīt, piemēram, cilvēku nervu šūnu neirofilamentus – olbaltumvielu polimērus, kas veido šo šūnu “skeletu”. Arī bioloģiskie šķidrie kristāli reāģē uz elektromagnētisko lauku un ultraskaņu, tāpēc var teikt, ka šie “zombēšanai” paredzētie sensori jau atrodas mūsu smadzenēs. Taču nav nekādu pierādījumu, ka kāds tos spēj izmantot, lai traucētu mums domāt.

Par kritušā eņģeļa DNS un okultisma rituāliem

Nav taisnība

Kāds cits mācītajs stāsta, ka jau 1970. gados cilvēkus klonēja un ka vārdā neminēti “viņi” grib mūsu asinīs ievietot kritušā eņģeļa DNS”. Tas tikšot darīts ar “melno maģiju” un “melno zinātni”. Nākotnē tikšot radīta slimība, pret kuru izstrādātajā vakcīnā atradīsies Lucifera gēni. Mācītājs arī uzskata, ka “viņi” ar “augsta līmeņa okultisma rituāliem radījuši vīrusu kaut ko līdzīgu AIDS vīrusam.”

Šiem apgalvojumiem nav nekāda pamatojuma. Re:Check neatrada, ka kāds zinātniskajā literatūrā jebkad būtu aprakstījis Lucifera vai kāda cita eņģeļa gēnus. Patlaban nav publiski zināms neviens cilvēks, kas būtu klonēts, un vīrusi nerodas no okultisma rituāliem. Piemēram, HIV vīruss radies mutāciju rezultātā no pērtiķu imūndeficīta vīruss (SIV), kas mājo centrālajās šimpanzēs un dūmakainajos apkakles mangabejos. Nav zināms, kā tieši vīruss “pārlēca” uz cilvēkiem, bet visdrīzāk tas notika, cilvēkiem ēdot neadekvāti pagatavotu šo dzīvnieku gaļu.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.