Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas

Sociālā medija Facebook lietotāji jau nedēļu dalās ar kādu bijušā žurnālista un politiķa Andreja Mamikina publicētu fotogrāfiju. Tajā redzama padošanās instrukcija, ko saviem skolēniem pie ziņu dēļa it kā piespraudis “Igaunijas Franču licejs”. Lai gan fotogrāfija tiešām uzņemta kādā Igaunijas skolā, Mamikins nemin būtisku informāciju, kas maina tās kontekstu.

Maminiks raksta:

Igaunijas Franču licejā instrukcijas krievu valodā. Piekārtas pie ziņu dēļa, iespējams, priekš skolēniem, skolotājiem un vecākiem.”

Mamikina sekotāji komentāros šausminās, ka skolas Baltijā it kā māca, kā padoties Krievijas iebrukuma gadījumā.

Fotogrāfija ir miglaina, bet tajā redzama infografika ar pamācību Krievijas kareivjiem – kam un kā pareizi Ukrainā padoties. Infografikas autori ir Ukrainas juristu asociācija (UJA) un Ukrainas juridisko pakalpojumu grupa LCF. To sarakstē ar Re:Check apstiprināja UJA izpilddirektore Inna Liniova.

Avots: Ukrainas juridisko pakalpojumu grupas LCF Facebook profils

Tallinas Franču liceja direktors Pēters Pedaks Re:Check skaidro, ka infografiku kādā klases telpā piespraudis skolēns. Skolēns to izdarījis patvaļīgi, un tā nav bijusi skolas iniciatīva. Kad skolas darbinieki infografiku pamanīja, to noņēma.

Secinājums: Fotogrāfijā redzamo infografiku piespraudis kāds skolēns. Tallinas Franču licejā skolēniem nemāca, kā padoties iebrukuma gadījumā.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.