Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajā medijā Facebook gan norūpējušies vecāki, gan vakcīnskeptiķi dalās ar baumām, ka šajā mācību gadā bērnus skolās bez vecāku piekrišanas potēs pret Covid-19. Baumu avots ir kāda Telegram ziņa, ar kuras ekranšāviņu dalījušies teju 1000 Facebook lietotāju.

Attēlā parādītajā Telegram ziņā kāda sieviete vārdā Laura publicējusi it kā kāda skolotāja pausto par bērnu vakcinēšanu:

Izglītības ministrija jau ir nodevusi instrukcijas par to, ka skolēni bez vecāku piekrišanas tiks “potēti” šoruden. (..) Par šo nekaunību man ziņoja kāds pedagogs no Rīgas skolas, kas to savām acīm lasījis.”

Avots: ekrānšāviņš no Facebook

Taču tā nav taisnība. Par šiem maldiem jau nedēļas sākumā rakstīja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). IZM skaidro, ka šajā mācību gadā īpašu vakcinācijas prasību nav: “Arī iepriekšējā mācību gadā bērnu vakcinācija nevienā vecuma grupā nav bijusi noteikta kā obligāta – lēmumu vakcinēties varēja un arī turpmāk varēs pieņemt bērna vecāki.”

IZM arī norāda, ka bērnu vakcinācija nenotiek skolās, bet pie ģimenes ārstiem vai ārstniecības iestādēs. Potēšanu veic sertificētas ārstniecības personas un tā notiek vecāka vai cita likumiskā pārstāvja klātbūtnē. Izņēmums ir jaunieši, kas sasnieguši 14 gadu vecumu, jo viņi paši ir tiesīgi pieņemt šādu lēmumu.

Attēlā norādīts, ka skolēnus it kā potēs ar orāli lietojamu vakcīnu pret Covid-19:

Pote būs orāli uzņemama (ne adatas veidā).”

Tas šobrīd nemaz nav iespējams. Patlaban orālas vakcīnas pret Covid-19 vēl tikai tiek izstrādātas. Eiropas Savienībā pret slimību apstiprinātas sešas vakcīnas un tās visas tiek injicētas.

Secinājums: Nav taisnība, ka IZM sniegusi skolām instrukcijas potēt skolēnus pret Covid-19 bez vecāku piekrišanas. Patlaban Eiropas Savienībā nav apstiprināta orāli lietojama vakcīna pret Covid-19.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.