Sociālajā medijā Facebook populārs kļuvis kāds video ar mirušajiem liellopiem. Cilvēki, kas ar ierakstu dalās, notikušo saista ar dažādām sazvērestības teorijām. Izskan, ka lopi nogalināti tīši, lai kontrolētu vai sagrautu ASV pārtikas piegādi, bijusi saindēta zāle vai no lidmašīnām kaisītas indīgas vielas. Šiem apgalvojumiem nav nekāda pamatojuma.

Video pievienots teksts:

“ASV kārtējā nelaime pārtikas frontē.

10 000 + liellopi pēkšņi Kanzasā nomirst it kā no karstuma un mitruma. Vietējie apgalvo, ka iepriekš nekas tāds nav pieredzēts un ka nemaz tik ekstremāli laika apstākļi nav bijuši. Lai kā tur arī būtu, šis ir kārtējais trieciens pārtikas sektoram. Gaļas deficīts, cenu kāpums …”

Kanzasas lopkopības asociācijas pārstāve Skārleta Heiginsa vietējam medijam KAKE.com apstiprināja, ka Kanzasas dienvidrietumos patiešām gājis bojā liels govju skaits – liellopi miruši no karstuma stresa, ko izraisīja straujas temperatūras paaugstināšanās, mitruma un vēja trūkums. Savukārt asociācijas pārstāve Sema Kapona intervijā FactCheck.org skaidroja, ka karstums, mitrums un vēja trūkums radījis perfektus apstākļus liellopu karstuma dūrienam (šeit). Karstos laikapstākļos liellopi parasti uzkrāj siltumu dienas laikā, bet vēsās naktis ļauj no šī siltuma atbrīvoties un atvēsināties, teikusi Kapona. Bez vēsām naktīm viņi nevar atbrīvoties no ķermeņa karstuma, un karstuma viļņa laikā nakts temperatūra vismaz trīs dienas saglabājās 70 grādu pēc Fārenheita jeb 21 grādu pēc Celsija skalas robežās.

Saskaņā ar Nacionālā meteoroloģiskā dienesta datiem 10. jūnijā Kanzasas dienvidrietumu daļā iestājās karstuma vilnis. Temperatūra šajā apgabalā paaugstinājās virs 100°F jeb 38°C. Parasti tur šajā gadalaikā temperatūra ir zem 90°F jeb 32°C.

Nav zināms precīzs bojāgājušo liellopu skaits. Kanzasas Veselības un vides departaments ir ziņojis par vismaz diviem tūkstošiem bojāgājušo, savukārt nozares tirdzniecības izdevums – par aptuveni 10 tūkstošiem. ASV Lauksaimniecības departamenta Nacionālā lauksaimniecības statistikas dienesta dati liecina, ka 1. janvārī Kanzasā bija 6,5 miljoni liellopu.

Secinājums: Vairāki tūkstoši liellopu Kanzasā miruši no karstuma stresa, ko izraisīja strauja temperatūras paaugstināšanās, mitruma un vēja trūkums. Apgalvojumiem, ka viņi tikuši tīši nogalināti, nav pamata.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.