Latvijas Facebook vidē tiek izplatīts ieraksts ar kādu video, kurā redzams, kā cilvēki taisa zemesriekstu saldumu tāfelītes, neievērojot higiēnas prasības: viņi sēž uz grīdas, ēdamo taisa turpat, un rokās nav cimdu. No ieraksta autores rakstītā noprotams, ka šādos apstākļos gatavoti produkti esot arī Latvijas veikalu plauktos. Šādam pieņēmumam nav nekāda pamata.

Ierakstā teikts:

“Kad PVD vaktē vietējos tirgotājus, bet kā notiek plauktā esošā importētā produkta pagatavošana…

Video, visticamāk, uzņemts kādā no Āzijas valstīm, kur tradicionāli gatavo šāda veida saldumus. Tiktok šis video atrodams, piemēram, ar uzrakstu vjetnamiešu valodā. Tas dažādās interneta platformās dažādās valstīs un valodās sasniedzis miljoniem lielu auditoriju. Ne video, ne Facebook lietotājas rakstītais nedod nekāda pamata pieņēmumam, ka video redzamie saldumi būtu ievesti Latvijā. 

Nav arī pamata apgalvot, ka šādos apstākļos tiek gatavoti produkti, kas nonāk Latvijas veikalu plauktos. Re:Check skaidro, kā Latvijā un Eiropas Savienībā kopumā tiek nodrošināta no trešajām valstīm importēto produktu kvalitāte, tostarp ražošanas procesā ievērotās higiēnas prasības.  

Pārtikas nekaitīguma prasību izpildes kontroles principus nosaka ES regula. Tā paredz, ka no trešajām valstīm ievedamajiem produktiem jāatbilst tādām pašām pārtikas nekaitīguma prasībām kā ES ražotajiem. Lai to nodrošinātu, pirmkārt, pārtikas produktu imports atļauts tikai no tām trešajām valstīm, kuru spēju ievērot un kontrolēt šīs prasības ir atzinusi Eiropas Komisija. Otrkārt, pārtikas produktu kontrole notiek arī to ievešanas laikā uz robežas.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere stāsta, ka prasības atšķiras no importēto produktu veida (šeit). Piemēram, dzīvnieku izcelsmes produktus var importēt tikai no tiem trešo valstu uzņēmumiem, kas ir atzīti ES, bet noteikti pārtikas produkti tiek kontrolēti pastiprināti. “Visām pārtikas produktu kravām veic dokumentālu kontroli, kā arī, balstoties uz riska analīzi, identitātes un fizisko kontroli, kuras laikā tiek ņemti paraugi laboratoriskajai kontrolei”.

Pārtikas produkti tiek kontrolēti tajā robežkontroles punktā, kurā krava šķērso ES robežu. “Neraugoties uz to, ka no trešajām valstīm ievestās pārtikas preces tiek kontrolētas uz robežas, papildus pārbaudes notiek arī iekšzemē – pārtikas izplatīšanas uzņēmumos – noliktavās, tirdzniecības vietās,” piebilst Meistere. Viņa arī norāda, ka par prasību izpildi un pārtikas preču nekaitīgumu atbild produktu importētājs.

Pērn PVD robežkontroles inspektori ir pārbaudījuši 138 363 sūtījumus, no kuriem vairāk nekā 540 sūtījumi dažādu neatbilstību dēļ tikuši noraidīti. Tāpat pagājušogad kontroles punktos tika noņemti 364 paraugi no 331 sūtījumiem; 39 paraugi neatbilda nekaitīguma, drošuma un kvalitātes noteikumiem, norāda Meistere.

Secinājums: Nav pamata pieņēmumam, ka konkrētajā video redzamie saldumi vai šādā veidā pagatavota pārtika tiek ievesta un pārdota Latvijā. Eiropas Savienība pieļauj pārtikas produktu ievešanu no valstīm, kuru ražošanas uzņēmumi pilda higiēnas un pārtikas drošības prasības, un arī importējamās pārtikas ražošanas ķēde tiek kontrolēta.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.