Latvijas lielākajos ziņu portālos ir publicēts ziņu aģentūras LETA raksts par to, ka Krievija esot sākusi pārvietot smago bruņojumu uz Somijas robežu. Šis notikums aprakstīts arī ārzemju presē, un tā oriģinālais avots ir kāds anonīma Twitter konta ievietots video, kurā redzami transportlīdzekļi, kas pārvadā mobilo krasta aizsardzības sistēmu K-300P Bastion-P. Taču ziņai trūkst konteksta, jo gan Somijas, gan ASV militārie eksperti norāda – nav novērots nekas, kas liecinātu par Krievijas bruņojuma pārvietošanu tuvāk robežai. 

Sociālajos medijos izplatīto video Somijas sabiedriskā medija YLE ziņu portāla zviedru valodas versijā komentēja Somijas Nacionālās Aizsardzības universitātes karadarbības departamenta direktors Peteri Kajanmā. Nacionālā Aizsardzības universitāte strādā Somijas Aizsardzības spēku paspārnē.

Direktors skaidro, ka video, iespējams, radīts, lai mērķtiecīgi izplatītu bailes. Video redzamā krasta aizsardzības raķešu sistēma ir paredzēta cīņai pret kuģiem. Tā iepriekš ir atradusies netālu no Baltijas jūras, piemēram, Kaļiņingradā. Viņš piemin, ka notikums nav nekas neparasts. Jāpiebilst, ka šo komentāru portālā YLE jau varēja izlasīt vairakas stundas pirms tam, kad ziņa tika publicēta Latvijas portālos.

Kajanmā teikto medijam Ilta-Sanomat apstiprināja arī ģenerālmajors Pekka Toveri, piebilstot, ka krievi regulāri veic mācības Somu līci. Turklāt video redzamas tikai pāris raķešu palaišanas iekārtas, nevis visa Bastion sistēma.

Vēlāk tās pašas dienas vakarā Kajanmā savā personiskajā Twitter kontā papildināja teikto, rakstot, ka video varētu būt redzamas Krievijas militārās mācības, kuru laikā krasta aizsardzības sistēma Bastion tika nogādāta uz Somu līča krastu. Par konkrētajām mācībām Krievijas Aizsardzības ministrija ziņoja 5. aprīlī.

Otrdienas vakarā ASV Aizsardzības ministrijas Pentagona preses konferencē kāds žurnālists jautāja par konkrēto smagā bruņojuma pārvadāšanu. Pentagona preses pārstāvis Džons Kērbijs atbildēja: “Es neesmu redzējis neko, kas apstiprinātu sociālo mediju ziņas par Somijas tuvumā esošu Krievijas aprīkojumu, ieročiem, sistēmām vai karaspēku.”

Patlaban situāciju nav komentējusi ne Somijas Aizsardzības ministrija, ne Aizsardzības spēki.

Saistībā ar Krievijas sākto karu Ukrainā Somija tuvākajā laikā plāno iestāties NATO. Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs ir sacījis, ka tas novestu pie pastiprinātas militārās klātbūtnes pie Krievijas rietumu robežas.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.