Teju septiņi tūkstoši Facebook lietotāju dalījušies ar ierakstu par kādu “steidzamu” ziņu, ka lietotnē WhatsApp tiek izplatīts video ar nosaukumu “Martinelli”, kas varot neatgriezeniski uzlauzt lietotāja tālruni. Tā ir viltus ziņa, kas internetā tiek izplatīta jau sen.

Ierakstā teikts Uzmanību!!!!, un pievienots mobilā telefona ekrānšāviņš, kurā redzams šāds teksts:

“Lūdzu, izplatiet šo brīdinājumu. Ja saņemat ziņojumu par whatsapp atjaunināšanu uz whatsapp gold, nespiediet pogu !!!!!”

Taču ziņa par tā saucamo Martinelli video ir viltus ziņa, kas masveidā tiek izplatīta jau sen. Latvijā to sāka izplatīt 2020.gada martā, par to ziņoja un aicināja ignorēt Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija (šeit). Visticamāk, pirmo reizi viltus ziņa par “Martinelli” video parādījusies 2017.gadā Spānijā. Toreiz to atspēkoja vietējā policija (šeit). Medijs The Independent 2020.gadā rakstīja (šeit), ka ziņas formulējums mēdz atšķirties, taču tā vēstījums vienmēr ir līdzīgs. Nav zināms, kas īsti ir šis video.

Savukārt ziņojumi par WhatsApp Gold parādījās nedaudz agrāk – 2016.gadā, ziņoja faktu pārbaudītāji no Snopes (šeit). Toreiz lietotāji tika maldināti, aicinot lejuplādēt jaunu “ekskluzīvu” pakalpojumu, kas ļautu piekļūt papildu funkcijām, piemēram, jaunām emocijzīmēm un videozvaniem. Taču, klikšķinot uz saites, lietotāji tika novirzīti uz ļaunprātīgu programmatūru ar nosaukumu WhatsApp Gold. Tā tiek izstrādāta, lai nodarītu kaitējumu ierīcei, nozagtu datus vai izsūtītu viltus ziņas no lietotāja konta (šeit).

Secinājums: Ziņojums par “Martinelli” video ir viltus ziņa, kas dažādās valstīs masveidā tiek izplatīta jau sen. Savukārt brīdinājums par WhatsApp Gold ir pamatots.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.