Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajos medijos cilvēki dalās ar kādas sievietes video, kurā viņa pārmet valdībai sabiedrības šķelšanu un Ukrainas atbalstīšanu tā vietā, lai vispirms sakārtotu “savu sētu”. Kā argumentu Latvijas problēmām autore izmanto argumentu, ka Latvijā esot 300 tūkstoši ierēdņu, bet vidējā alga – 500 eiro. Tā nav taisnība.

Sieviete video saka:

“Mūsu algas vidējās nav tā kā tiem ierēdņiem tur, visiem 300 tūkstošiem.”

Tā nav taisnība. Līdzīgi mīti par simtiem tūkstošu Latvijas ierēdņu internetā parādījušies arī agrāk – 2020. gada aprīlī un 2021. gada martā, kad par tiem rakstījis arī Re:Check (šeit un šeit).

Patiesībā 2019. gadā Latvijā ierēdņa statuss bijis 11,5 tūkstošiem valsts pārvaldē strādājošo un pieņēmums, ka Latvijā ir viena no lielākajām valsts pārvaldēm cilvēku skaita ziņā, ir mīts. Visās valsts budžeta iestādēs kopā ir ap 60 tūkstošiem strādājošo, un to skaitā ir ne tikai ministriju un to padotības iestāžu, bet arī neatkarīgo iestāžu darbinieki. Neatkarīgās iestādes ir, piemēram, Saeima, Valsts kontrole, Prokuratūra. Daudz lielāks ir kopējais sabiedriskajā sektorā strādājošo skaits – tie ir aptuveni 290 tūkstoši cilvēku. Taču absolūtais vairums ne tuvu nav cilvēki, kuru darbs ir ierēdniecisks. No 290 tūkstošiem nepilna puse ir pašvaldībās un to iestādēs strādājošie – arī skolotāji, slimnīcu, pansionātu, pašvaldības policijas, kultūras namu, sporta centru un citu struktūru darbinieki. Aptuveni 60 tūkstoši jeb nepilna piektdaļa sabiedriskā sektora strādā valstij un pašvaldībām pilnībā vai daļēji piederošās kapitālsabiedrībās, piemēram, uzņēmumos Latvijas Dzelzceļš, Latvijas pasts, Latvijas Valsts meži, Rīgas satiksme.

2018.gadā publicētā pētījumā redzams, ka Latvijā tiešajā pārvaldē strādājošo jeb ierēdņu skaits ir nedaudz lielāks nekā ES vidēji – starp septiņiem un astoņiem procentiem visu strādājošo. Arī, ja skaita visus publiskajā jeb valsts un pašvaldību sektorā nodarbinātos, kas ietver arī, piemēram, pedagogus un armiju, esam virs vidējā, taču ne starp līderiem. 

Pērnā gada sākumā Latvijā bija 1,893 miljoni iedzīvotāju, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) tautas skaitīšanas dati (šeit).

Viņa arī pauž:

“Mums vidējā alga ir kaut kur 500 eiro.”

Pagājušā gada trešajā ceturksnī mēneša vidējā alga Latvijā palielinājās par 10,4% – līdz 1280 eiro, kas pēc nodokļu samaksas ir 940 eiro. Savukārt vismazākā vidējā darba alga bija izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē (855 eiro) un izglītībā (988 eiro). Vidējā alga visā 2021. gadā pirms nodokļu nomaksas par pilnas slodzes darbu bija 1277 eiro mēnesī. Jāņem arī vērā, ka šie skaitļi ataino tikai algas, no kurām tiek maksāti nodokļi. Latvijā arvien ir augsts ēnu ekonomikas līmenis un tā saukto aplokšņu algu īpatsvars. 

Secinājums: Latvijā 2019.gadā bija 11,5 tūkstoši ierēdņu, tādējādi apgalvojums par 300 tūkstošiem ierēdņu neatbilst fatiem. Vidējā alga Latvijā nav 500 eiro, bet gan 1280 eiro pirms jeb 940 eiro pēc nodokļu nomaksas (2021. gada trešā ceturkšņa dati). 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.