Cien. Sjūzena Vojcicki!

Kopš COVID-19 pandēmijas sākuma pagājuši gandrīz divi gadi. Pasaule atkal un atkal ir pieredzējusi, kā dezinformācija un cita nepatiesa informācija var ietekmēt sociālo harmoniju, demokrātiju un sabiedrības veselību. Pārāk daudz dzīvju ir sagrauts un pārāk daudz cilvēku ir zaudējuši savus tuviniekus dezinformācijas dēļ. Kā starptautisks faktu pārbaudes organizāciju tīkls mēs sekojam līdzi tam, kā tiešsaistē izplatās meli, un katru dienu redzam, ka YouTube ir viens no lielākajiem tiešsaistes dezinformācijas un citas nepatiesas informācijas pārraidītājiem pasaulē. Tas mums, vispasaules faktu pārbaudes kopienai, rada nopietnas bažas.

Mēs neredzam, ka YouTube censtos šo problēmu risināt. Tieši pretēji — YouTube ļauj negodīgiem darboņiem savu platformu padarīt par ieroci, ar kuru tie manipulē, pašorganizējas un iegūst līdzekļus. Ar līdzšinējiem pasākumiem nepietiek. Tādēļ mēs aicinām Jūs efektīvi vērsties pret dezinformāciju un citu nepatiesu informāciju, kā arī izstrādāt plānu, kādā veidā un ar kādiem instrumentiem uzlabot informācijas vidi, un darīt to kopā ar neatkarīgām faktu pārbaudes organizācijām.

Pagājušā gadā esam piedzīvojuši sazvērestības grupu sadarbību pāri robežām. Tostarp starptautisku kustību, kura iesākās Vācijā, pārlēca uz Spāniju, izplatījās Latīņamerikā, un tas viss bija redzams YouTube. Pa to laiku miljoniem citu lietotāju skatījās grieķu un arābu valodās veidotus video, kas aicināja boikotēt vakcināciju vai ārstēt COVID-19 ar viltus dziedniecības līdzekļiem. Runa nav tikai par COVID-19. YouTube video ir gadiem reklamējuši arī viltus līdzekļus vēža ārstēšanai.

Brazīlijā platforma tikusi izmantota, lai pastiprinātu naida runu pret neaizsargātām sabiedrības grupām, sasniedzot desmitiem tūkstošu lietotāju. Arī vēlēšanu process nav pasargāts. Filipīnās vairā nekā divi miljoni redzējuši melīgu saturu, kas noliedz cilvēktiesību pārkāpumus un korupciju karastāvokļa gados. Tas tiek izmantots, lai spodrinātu mirušā diktatora dēla reputāciju. Viņš ir viens no kandidātiem 2022. gada vēlēšanās. Pēdējās vēlēšanas Taivānā sabojāja nepamatotas apsūdzības krāpšanā. Visa pasaule pērn bija lieciniece dezinformācijas sekām Vašingtonā – vardarbīgam uzbrukumam ASV Kapitolijam. Dienas laikā kopš ASV prezidenta vēlēšanām melīgi video par to, ka tajās esot notikusi krāpšana, tika skatīti vairāk kā 33 miljonus reižu.

Piemēru ir pārāk daudz, lai tās visas uzskaitītu. Daudzi no šiem video rullīšiem un kanāliem joprojām ir redzami. Tie ir palikuši YouTube kontroles sistēmas nepamanīti  – īpaši valstīs, kurās nerunā angļu valodā, un pasaules dienvidos. Mēs priecājamies, ka pēdējā laikā uzņēmums ir veicis zināmus pasākumus, lai mēģinātu šo problēmu risināt, taču, pamatojoties uz ik dienu platformā redzamo, domājam, ka šīs pūles nav efektīvas. YouTube arī nav publicējis nekādus kvalitatīvus datus, lai pierādītu, ka tie strādā.

Līdz šim Jūsu uzņēmuma platforma diskusiju par dezinformāciju veidojusi kā nepatiesu dihotomiju jeb izvēli tikai starp satura dzēšanu vai nedzēšanu. Tā rīkojoties, YouTube izvairās no iespējas darīt to, kas pierādīti strādā: mūsu kā faktu pārbaudītāju pieredze un akadēmiski atzinumi saka, ka faktoloģiski pārbaudītas informācijas izplatīšana ir efektīvāka nekā satura dzēšana. Tā arī saglabā izteikšanās brīvību, vienlaikus atzīstot nepieciešamību pēc papildu informācijas, lai mazinātu dzīvības, veselības, drošības un demokrātisko procesu apdraudējumu risku. Ņemot vērā, ka liela daļa skatījumu rodas, jo attiecīgos video ieteicis YouTube algoritms, YouTube vajadzētu arī pārliecināties, ka tas saviem lietotājiem nereklamē dezinformāciju un neiesaka no apšaubāmiem kanāliem nākušu saturu. 

Tāpēc mēs piedāvājam dažus risinājumus, kas būtiski mainītu pieeju dezinformācijas un neapzināti izskanējušas nepatiesas informācijas izplatības mazināšanai YouTube. 

  1. Apņemšanās nodrošināt caurskatāmību par dezinformāciju platformā: YouTube vajadzētu atbalstīt neatkarīgus pētījumus par nepatiesas informācijas kampaņu izcelsmi, izplatību un ietekmi, kā arī par efektīvākajiem melīgas informācijas atmaskošanas veidiem. Tam arī vajadzētu publicēt pilnu savu nepatiesas informācijas kontroles politiku, ieskaitot mākslīgā intelekta izmantošanu un to, kādi dati to darbina.
  2. Bez satura dzēšanas juridisku problēmu dēļ YouTube būtu jāpiedāvā konteksts un atmaskojošs saturs, kas uzlikts virsū video rullīšiem vai pievienots kā papildu video. Tas var notikt, tikai iesaistoties jēgpilnā un strukturētā sadarbībā, uzņemoties atbildību un sistemātiski investējot neatkarīgas faktu pārbaudes pasākumos visā pasaulē.
  3. Vēršanās pret atkārtotu pārkāpumu veicējiem, kuru radītais saturs tiek pastāvīgi apzīmēts kā dezinformācija un cita veida nepatiesa informācija, sevišķi tiem, kas šo saturu ar platformas palīdzību pārvērš naudā –  liedzot saviem algoritmiem reklamēt no šādiem avotiem nākušu saturu.
  4. Paplašināt pašreizējos un turpmāk paredzētos pasākumus pret dezinformāciju un cita veida nepatiesu informāciju valodās, kas nav angļu, nodrošināt datus par konkrētām valstīm un valodām, kā arī nodrošināt transkripcijas pakalpojumus, kas darbojas visās valodās.

Mēs ceram, ka Jūs apsvērsiet šo ideju īstenošanu sabiedrības labā. Lai YouTube būtu platforma, kas visiem spēkiem cenšas novērst dezinformācijas padarīšanu par ieroci pret tās lietotājiem un sabiedrību kopumā. Mēs esam gatavi un spējam palīdzēt YouTube. Vēlamies ar Jums tikties, lai pārrunātu šos jautājumus un rastu iespējas sadarboties. Gaidām Jūsu atbildi uz šo piedāvājumu.

Africa Check (Senegāla, Nigērija, Kenija, Dienvidāfrika) / Animal Político – El Sabueso (Meksika) / Aos Fatos (Brazīlija) / Bolivia Verifica (Bolīvija) / BOOM (Indija, Mjanma un Bangladeša) / Check Your Fact (ASV) / Code for Africa – PesaCheck (Burkina Faso, Burundi, Kamerūna, Centrālāfrikas Republika, Kotdivuāra, Etiopija, Gana, Gvineja, Kenija, Mali, Nigēra, Nigērija, Senegāla, Dienvidāfrika, Sudāna, Tanzānija, Uganda un Zimbabve) / Colombiacheck (Kolumbija) / CORRECTIV (Vācija) / Cotejo.info (Venecuēla) / Chequeado (Argentīna) / Delfi Lithuania (Lietuva) / Demagog Association (Polija) / Doğruluk Payı (Turcija) / Dubawa (Nigērija, Gana, Sjerraleone, Libērija un Gambija) / Ecuador Chequea (Ekvadora) / Ellinika Hoaxes (Grieķija) / Fact Crescendo (Indija) / Fact-Check Ghana / FactCheck.org (ASV) / FactSpace West Africa / Facta (Itālija) / FactcheckNI (Apvienotā Karaliste) / Factly (Indija) / Factual.ro (Rumānija) /FactWatch (Bangladeša) / Fakenews.pl (Polija) / Faktist.no (Norvēģija) / Faktograf.hr (Horvātija) / Faktoje (Albānija) / Fast Check CL (Čīle) / Fatabyyano (Tuvie Austrumi un Ziemeļāfrika) / Full Fact (Apvienotā Karaliste) / GRASS – Faktu pārbaude Gruzija / India Today Group (Indija) / Istinomer (Serbija) / Istinomjer (Bosnija un Hercegovina) / Hibrid.info (Kosova) / Knack Magazine (Beļģija) / La Silla Vacía (Kolumbija) / Lead Stories (ASV) / Les Surligneurs (Francija) / Logically (Apvienotā Karaliste) / Lupa (Brazīlija) / Maldita.es (Spānija) / MediaWise (ASV) / Mongolian Fact-checking Center (Mongolija) / MyGoPen (Taivāna) / Myth Detector (Gruzija) / NewsMobile (Indija) / Newschecker (Indija un Dienvidāzija) / Newtral (Spānija) / Observador – Fact Check (Portugāle) / Open Fact-checking (Itālija) / OŠTRO (Slovēnija) / Pagella Politica (Itālija) Poligrafo (Portugāle) / PolitiFact (ASV) / Pravda (Polija) / Rappler (Filipīnas) / Raskrinkavanje (Bosnija un Hercegovina) / Re:Check/Re:Baltica (Latvija) / RMIT ABC Fact Check (Austrālija) Rumor Scanner (Bangladeša) / Science Feedback (Francija) / StopFake (Ukraina) / Taiwan FactCheck Center  (Taivāna) / Tempo (Indonēzija) / Teyit (Turcija) / The Healthy Indian Project/THIP Media (Indija) / The Journal FactCheck (Īrija) / The Logical Indian (Indija) / The Quint (Indija) / The Washington Post Fact-checker (ASV) / The Whistle (Izraēla) / Univision – elDetector (ASV) / VERA Files (Filipīnas) / Verificat (Spānija) / Vishvas News (Indija) / Vistinomer (Ziemeļmaķedonija) / VoxCheck (Ukraina) / 15min (Lietuva)


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.