Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Gandrīz divi tūkstoši sociālā medija Facebook lietotāju dalījušies ar ierakstu, ka Covid-19 pandēmija ir globālistu plāns ar mērķi kontrolēt iedzīvotājus. Tā autors esot tehnoloģiju kompānijas Microsoft dibinātājs un filantrops Bils Geitss, kurš pandēmiju ieplānojis vēl pirms tā sākusies. Apgalvojumiem nav nekāda pamatojuma.

Ierakstam pievienots video, kurā par globālistu it kā plānoto “afēru” stāsta kāda sieviete. Kā pierādījumu saviem apgalvojumiem viņa izmanto kādu 2019.gadā publicētu rakstu un saka:

“Pievērsiet uzmanību šī raksta nosaukumam un datumam – tas ir 2019.gada septembris, un nosaukums faktiski visu arī pasaka. Tiek palaista programma digitālā ID nodrošināšanai ar vakcīnām. ID alianse kopā ar Gavi vakcinatoru aliansi šo projektu vispirms palaida Bangladešā, un tās nolūki šeit ir skaidri definēti – tas ir izmantot imunizāciju kā iespēju nodrošināt jeb uzspiest digitālo identitāti. Ne vairāk, ne mazāk, un tas viss ir pateikts vienlaicīgi, ar Event 21 simulāciju, dažus mēnešus, pirms viss sākās dzīvē.”

Video piesauktais Event 21 ir Hopkinsa veselības drošības centra 2019.gadā rīkots mācību pasākums, kurā tikusi modelēta jauna koronavīrusa iespējamā pandēmija. Taču centrs norāda, ka jau iepriekš uzsvēris – pandēmija tajā netika paredzēta, bet gan izspēlēts fikcionālas pandēmijas scenārijs, lai apzinātu, kā tai nepieciešams sagatavoties. Centrs arī uzsver, ka modelēšanai izmantotie rīki nebija līdzīgi tiem, kas tiek izmantoti pašreizējā vīrusa nCoV-2019 ierobežošanai.

Ideja, ka Geitss paredzējis vai pat plānojis pandēmiju, ir izplatīta sazvērestības teoriju piekritēju vidū. Taču, kā Re:Check rakstīja, virusologi un citi eksperti jau ilgstoši ir brīdinājuši, ka pandēmijas ir teju neizbēgams apdraudējums sabiedrībai. Par nepieciešamību valdībām gatavoties vīrusu izplatībai brīdinājuši daudzi, piemēram, domnīca RAND 2012.gadā, Pasaules Veselības organizācija 2019.gada septembrī un jūnijā, ASV Džonsa Hopkinsa veselības drošības centrs 2018. un 2019.gadā. Jāatgādina, ka vēl iepriekš izspēlēti arī scenāriji, kuros vīruss potenciāli izmantots kā bioloģiskais ierocis. Piemēram, lai sagatavotos šādai situācijai un apzinātu lielākos riskus, jau 2001.gadā ASV tika simulēts bioloģiskā terora uzbrukums valstij, izmantojot baku vīrusu. Savukārt 2005.gadā līdzīgi tika izspēlēts teroristu uzbrukums ASV un Eiropas valstīm, tajā piedalījās valstu līderi un ārlietu ministri. 

Savukārt ID2020 jeb Digitālās identitātes alianse, kas pieminēta video autoru piesauktajā rakstā, ir programma, kurā apvienojušās vairākas publiskas un privātas organizācijas (tai skaitā IT milži Microsoft un Accenture), lai izveidotu digitālās identitātes risinājumus. ID2020 finansētos projektus bieži vien izmanto pretvakcīnu aktīvisti, paužot, ka viņiem tiekot implantētas ierīces, kas pārkāpj viņu tiesības. Par to iepriekš rakstīja ārvalstu faktu pārbaudītāji, piemēram, Snopes un Poynter. Taču neviens no projektiem neparedz jebkāda veida injekciju ievadīšanu, un šādi apgalvojumi ir pretrunā ar ID2020 mērķiem. Programmas mērķis ir izveidot sistēmu, kurā indivīdam ir pilnīga kontrole pār personas identifikācijas vai veselības dokumentāciju. Lietotājs, protams, tikai ar savu piekrišanu varētu piekļūt šādai informācijai no jebkuras vietas pasaulē.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.