Sociālā medija Facebook lietotāji aktīvi dalās ar attēlu, kurā redzama veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) prognoze par jaunu Covid-19 paveidu 2022.gadā un piekto un sesto balstvakcīnu. Taču tā ir manipulācija – medijos šāda ziņa nav bijusi, un ministrs neko tādu nav teicis.

Attēlā redzamajā virsrakstā pausts:

“Pavļuts: 2022. gada otrajā pusē būs pieejama piektā un sestā balstvakcīna. Tās būs efektīvākais veids cīņā ar jauno variantu, kurš ieplānots 2022. gada otrajā pusē.”

No attēla noprotams, ka ziņu ar šādu virsrakstu 21.decembrī ar atsauci uz aģentūru LETA publicējis portāls nra.lv. Taču šādu ziņu minētajos avotos Re:Check atrast neizdevās. Arī ministra komunikācijas padomniece Lāsma Bindere Re:Check apliecināja, ka Pavļuts šādus vārdus nav teicis. 

Ar šo pašu Pavļuta bildi 21.decembrī nra.lv publicēts raksts, kurā citēts ministra teiktais par vīrusa izplatīšanās riskiem saistībā ar gaidāmajiem svētkiem.

Jāatzīmē, ka attēls ar neīsto citātu internetā parādījās drīz pēc tam, kad ministrs bija sniedzis interviju ReTV. Raidījumā Re:Skats viņš sacīja, ka Latvija gatavojas otrajai balstvakcīnai jeb ceturtajai vakcīnai. Taču ministrs nav runājis par piekto un sesto balstvakcīnu un nav prognozējis jaunu vīrusa variantu.

Līdz 17.janvārim Latvijā vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši 70% no visiem iedzīvotājiem. Balstvakcīnu saņēmuši 20% no visiem iedzīvotājiem un 38% no tiesīgajiem to saņemt jeb 18 gadu vecumu sasniegušajiem, Veselības ministrijas rīkotajā preses konferencē pastāstīja Nacionālā Veselības dienesta vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.