Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Seši simti Facebook lietotāju divu dienu laikā dalījušies ar ierakstu, kurā apgalvots, ka Latvijā pastnieki, piegādājot klientiem pensiju, nāk pie viņiem medicīnas darbinieku pavadījumā un draud pensiju neizsniegt, kamēr cilvēks nevakcinējas. Tā nav taisnība, apliecina Latvijas Pasta pārstāvis.

Ierakstam pievienots ekrānšāviņš ar kādas Facebook lietotājas komentāru. Tajā teikts:

“Latgalē (Krāslavas rajons) pensionārus šantažē. Atnāk pastnieks ar pensiju un 2 feldšeri uz mājām. Pastnieks saka: ja nevakcinēsies, nedabūsi pensiju. Kamēr neielaiž poti pensiju nedod!”

Latvijas Pasta valdes loceklis Kristaps Krūmiņš norāda, ka nekas tāds netiek darīts, un nevienā reģionā pasta darbinieki neuzstāj pensionāriem vakcinēties. “Saņemot informāciju, sazinājāmies ar Krāslavas rajona pasta nodaļas vadītāju un pastnieku, un visi noliedza to, ka viņi ar kādu citu pārstāvi vai mediķi, vai kādu sociālo darbinieku būtu šādas aktivitātes veikuši,” sarunā ar Re:Check sacīja Krūmiņš.

Latvijas Pasta Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja Gundega Vārpa rakstiski paskaidroja, ka pensija ir katra cilvēka individuālie naudas līdzekļi, un Latvijas Pastam nav nekādu tiesību to saņēmējam neizsniegt.

Krūmiņš informēja, ka šobrīd Latvijas Pasts saviem klientiem uzrādīt derīgus Covid-19 sertifikātus neprasa. Izņēmums ir, ja pasta nodaļa atrodas lielveikalā, kurš strādā zaļajā režīmā

No šī gada novembra līdz 2022.gada marta beigām Latvijā dzīvojošie un pret Covid-19 vakcinētie iedzīvotāji virs 60 gadu vecuma saņem ikmēneša pabalstu 20 eiro vērtībā. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.