Vairāk nekā divi tūkstoši Facebook lietotāju Latvijā dalījušies ar ierakstu, kurā teikts, ka Pfizer izpilddirektors neesot vakcinējies pret Covid-19. Kā pierādījums ierakstam pievienota gadu veca intervija, turklāt nevis ar Pfizer, bet gan ar BioNTech uzņēmuma izpilddirektoru. Gan Pfizer, gan BioNTech uzņēmumu vadītāji tagad ir pilnībā vakcinēti.

Ierakstā teikts:

“Fīzer boss un sieva nav potēti.

Viņam jautā, kāpēc gan nē?

Fīzer boss atbild, ka iemesli ir daži. Tostarp, jums taču vajag vairāk…

Tomēr svarīgākais: kompānijas vadībai ar likumu nav ļauts piedalīties klīniskā pētījumā!”

Ierakstam pievienots fragments no pērnā gada decembrī tapušās intervijas ar uzņēmuma BioNTech izpilddirektoru ārstu Uguru Šahinu, kurš kopā ar sievu izstrādājis Pfizer/BioNTech vakcīnu. Deutsche Welle intervēja Šahinu uzreiz pēc tam, kad uzņēmumu Pfizer un BioNTech kopīgi ražotā vakcīna Comirnaty tika apstiprināta lietošanai Eiropas Savienībā.

Ierakstā izmantotā intervija uzņemta pagājušā gada 22.decembrī. Šahins tolaik vēl nebija tiesīgs saņemt vakcīnas devu, jo nebija iekļauts prioritāšu grupā – to viņš arī paskaidro intervijas laikā.

Gan profesors Šahins, gan viņa sieva Ozlema Turedži ir pilnībā vakcinējušies pret Covid-19 ar pašu radīto Pfizer/BioNTech vakcīnu Comirnaty vēl janvāra beigās. Vakcinējušies ir arī visi viņu uzņēmuma darbinieki.

Pēc lietotāju aizrādījumiem komentāros, ka intervijā redzams nevis Pfizer, bet cita uzņēmuma direktors, autors savu ierakstu papildinājis – ar vārdiem “fīzer boss” viņš esot domājis vakcīnas nosaukumu, savukārt precīzus nosaukumus un vārdus viņš nenorādot, “lai apietu cenzējošos algoritmus”.

Vakcinējies ir arī Pfizer izpilddirektors Alberts Burla – par to iepriekš jau rakstīja Re:Check.

Līdzīgi ieraksti, ka BioNTech vadītājs Ugurs Šahins neesot vakcinējies, kļuvuši populāri arī citviet pasaulē – arī tie balstās uz novecojušu interviju. Šādus ierakstus atspēkojuši ārvalstu faktu pārbaudītāji, piemēram, Reuters un Doğruluk Payı.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.