Sociālajos medijos tiek izplatīti apgalvojumi, ka Singapūrā veikta Covid-19 pacienta autopsija un atklājies, ka šī slimība ir nevis vīruss, bet gan baktērija, kas turklāt esot viegli ārstējama ar aspirīnu. Nekas no tā neatbilst patiesībai.

Ierakstos teikts:

“Singapūra kļuva par pirmo valsti pasaulē, kas veica līķa autopsiju ar C#O#VI#D-19. Pēc detalizētiem pētījumiem atklāts, ka C#o#v#i#d-19 neeksistē kā vīruss, bet gan kā baktērija, kas pakļauta radiācijai un izraisa cilvēka nāvi asins recēšanas rezultātā.”

Šādi apgalvojumi internetā sākuši izplatīties pirms vairākiem mēnešiem. Šovasar tos savā mājaslapā atspēkoja Singapūras valdība. Vēl agrāk līdzīgās viltus ziņās Singapūras vietā minētas citas valstis, piemēram, Itālija un Krievija

Ierakstos arī tiek nepatiesi apgalvots, ka Singapūras varas iestādes pēc minētās autopsijas veikšanas ir mainījušas Covid-19 ārstēšanas protokolus un pacientiem ar apstiprinātu Covid-19 infekciju mediķi devuši aspirīnu. Singapūras valdība informēja, ka šāda veida autopsija Covid-19 pacientam valstī nekad netika veikta, tāpat kā netika veiktas arī šādas izmaiņas ārstēšanas protokolos. Valdība arī uzsvēra, ka Covid-19 nevar izārstēt ar aspirīnu: “Aspirīnam nav tiešas ietekmes uz vīrusu, kas izraisa Covid-19. Ja jūtaties slikti, savlaicīgi vērsieties pie ārsta, lai veiktu pārbaudi un ārstēšanu.”

Mīts, ka Covid-19 izraisa baktērija, nevis vīruss, iepriekš jau atspēkots uzticamos un pārbaudītos avotos. Pasaules Veselības organizācija informēja, ka Covid-19 pieder vīrusu saimei, ko sauc par Coronaviridae, piebilstot, ka antibiotikas pret vīrusiem nedarbojas. Dažiem cilvēkiem, kuri saslimst ar Covid-19, kā komplikācija var attīstīties arī bakteriāla infekcija: šajā gadījumā ārstējošais ārsts var izrakstīt antibiotikas.

Covid-19 ir slimība, ko izraisa vīruss, kas pazīstams kā smaga akūta respiratorā sindroma koronavīruss 2 (SARS-CoV-2). Lai gan baktērijas un vīrusi var izraisīt līdzīgus simptomus un izplatīties kontakta ceļā, tomēr bioloģiski tie atsķiras.

Baktērijas ir vienšūnas mikroorganismi, kas plaukst daudzos un dažādos vides veidos. Dažas šķirnes dzīvo ekstremālā aukstumā vai karstumā; citas iekārtojas cilvēku zarnās, kur palīdz sagremot pārtiku. Lielākā daļa baktēriju nerada kaitējumu cilvēkiem, taču ir izņēmumi. Baktēriju izraisītās infekcijas ietver, piemēram, tuberkulozi vai urīnceļu infekcijas. Savukārt vīrusi ir vēl mazāki par baktērijām, bet, lai vairotos, tiem nepieciešami dzīvi saimnieki, piemēram, cilvēki, augi vai dzīvnieki. Vīrusam nonākot ķermenī, tas iebrūk šūnās un pārņem to mehānismus, novirzot tos uz vīrusa ražošanu. Vīrusu izraisītās slimības ietver, piemēram, AIDS, vējbakas vai Covid-19. Ir gadījumi, kad ir grūti noteikt, vai simptomus izraisa vīruss vai baktērija. Piemēram, pneimoniju, caureju vai meningītu var izraisīt gan vīrusi, gan baktērijas.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.