Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Arī Latvijā tiek izplatīta viltus ziņa, kurā apgalvots, ka Vācijas klīnikas direktors Tomass Jendgess atņēmis sev dzīvību un atstājis garu pirmsnāves vēstuli. Tajā viņš esot apšaubījis Covid-19 vakcīnu drošību. Taču nav nekādu pierādījumu tam, ka ārsts atstājis šādu vēstuli, turklāt iepriekš viņš publiski izteicās par vakcīnu efektivitāti cīņā ar vīrusu. Ar šo viltus ziņu dalās arī Facebook lietotāji. Kādā vietnē norādīts, ka tur šo ziņu lasījuši vairāk nekā četrus tūkstošus reižu.

Kādā rakstā teikts:

“Vācijā kāds ārsts vārdā Thomas Jendges, pirms dažām dienām izdarījis pašnāvību – par to vēsta vācu medijs Bild. Taču iemesls ir ļoti traģisks – kā var spriest no šīs un vēl citām publikācijām par tēmu, tad tas saistīts ar viņa nevēlēšanos piedalīties Vācijas injekciju genocīdā.”

Saskaņā ar tiešsaistē publicētu nekrologu, ārsts Tomass Jendgess nomira novembra sākumā. Šo notikumu izmantojuši vakcīnu pretinieki, sociālajos medijos publicējot nepatiesus apgalvojumus, ka Jendgess esot atstājis pirmsnāves vēstuli, kurā paudis negatīvu attieksmi pret Covid-19 vakcīnām. Atvadu vēstulē viņš it kā esot paziņojis, ka vairs nevar sadzīvot ar “nemitīgo melošanu par to, ka šīs vielas ir drošas un nekaitīgas cilvēkiem”. Tam nav nekādu pierādījumu.

Vietējie policijas pārstāvji aģentūru Reuters informēja, ka Jendgess patiešām izdarījis pašnāvību, taču par atstāto pirmsnāves vēstuli viņiem nekas nav zināms.

Nav nekādu pierādījumu arī tam, ka Jendgess būtu vakcinācijas pretinieks. Kemnicas klīnikas augusta paziņojumā presei viņš izteicās, ka vakcīnas ievērojami samazina SARS-CoV-2 infekcijas un smagas slimības gaitas risku.

Viltus ziņa par Vācijas klīnikas ārsta it kā atstāto pirmsnāves vēstuli kļuvusi populāra arī citās valstīs, kur to atspēkoja vietējie faktu  pārbaudītāji. Dažos ierakstos tiek izplatīts arī video, kurā kāds vīrietis noliedz Covid-19 pandēmijas nopietnību. Tiek nepatiesi apgalvots, ka tas esot Jendgess. Taču pierādīts, ka video redzams nevis Jendgess, bet gan cits cilvēks – vācu ārsts Gvido K. Hofmans.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.