Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajā medijā Facebook populārs kļuvis kāda dokumenta fotoattēls, kurā redzams, cik cilvēki jūlijā un augustā miruši noteiktā laika periodā pēc vakcinācijas. No tā secināts, ka cilvēki mirst no vakcīnām, taču tas nav taisnība. Dati atspoguļo to, cik vakcinēti cilvēki miruši no dažādām diagnozēm, un tie nenorāda uz nāvju saikni ar vakcīnām.

Uz dokumenta ar pildspalvu rakstīts:

“Augusts. No kovida nomira 29 cilvēki un no vakcīnas – 538 cilvēki.”

un 

“Vakcīna nogalina.”

Facebook ierakstos redzamie dati tika iekļauti atbildē, kas tika sniegta dažiem Saeimas deptutātiem uz viņu 7.oktobrī iesniegtajiem jautājumiem, Re:Check apstiprināja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja. 

“Datu apkopojumā ir iekļauta informācija par tām personām, kuras ir mirušas šā gada augustā, un pieprasītā informācija attēlota saistībā ar vakcinācijas statusu,” norāda Arāja. Tajā redzams, ka augustā ar dažādām nāves cēloņa pamatdiagnozēm (piemēram, onkoloģija, infarkts, cukura diabēts, ceļu satiksmes negadījums utt.) miruši 538 jebkad – dažādos mēnešos – pret Covid-19 vakcīnas saņēmuši cilvēki.

Jānorāda, ka Latvijā pirms pandēmijas katru mēnesi no dažādām slimībām un citu iemeslu dēļ vidēji mira aptuveni 2400 cilvēku. Kopš pagājušā gada rudens smagākajos slimības izplatības mēnešos mirušo skaits būtiski pieaudzis, bet šogad augustā, kad Covid-19 saslimstība bija zema, nomira kopumā gandrīz 2300 cilvēku – mazāk nekā vidēji, bet nedaudz vairāk nekā šajā vasaras mēnesī citos gados, liecina publiski pieejamā statistika SPKC vietnē. Tur arī redzams, ka daļa no nelielā pieauguma ir Covid-19, daļa – citu diagnožu izraisītās nāves, iespējams, laikus nesaņemtu veselības aprūpes pakalpojumu dēļ, par ko mediķi pandēmijas seku sakarā runājuši vairākkārt

Tāpat būtiski, ka līdz šā gada augustam Latvijā vismaz vienu vakcīnas devu bija saņēmuši vairāk nekā 50% pieaugušo. Ņemot vērā kopējo mirušo skaitu citos gados un mēnešos, nav nekāda pamata secinājumam, ka dokumentā minēto 538 vakcinētu cilvēku nāve vienā mēnesī varētu būt kādā veidā saistīta ar vakcīnu.

Ir zinātniski pierādīts, ka vakcinācija neveicina mirstību, bet mazina to, pasargājot ar Covid-19 inficētos no smagas slimības gaitas, hospitalizācijas un nāves. Zāļu Valsts aģentūra (ZVA) regulāri apkopo statistiku par saņemtajiem ziņojumiem par Covid-19 vakcīnu blakusparādībām. Šie dati pieejami ZVA mājaslapā. 1.novembrī atjanotie dati liecina, ka Latvijā nav apstiprināts neviens letāls gadījums, kuram būtu noteikta cēloniska saistība ar vakcīnu. Līdz 31.oktobrim ZVA ir saņemti 35 blakusparādību ziņojumi, kuros sniegta informācija par letāliem gadījumiem, kas ir notikuši vairāku dienu (līdz 40 dienām) laikā pēc vakcinācijas. No 35 ziņojumiem 22 gadījumu vērtēšana ir noslēgta. 13 gadījumos vērtēšana turpinās, jo ir pieprasīti autopsijas rezultāti un cita informācija.

Pateicoties vakcinācijai, mūsdienās visā pasaulē ir izskausta tāda nāvējoša slimība kā bakas, poliomielīta inficēšanās gadījumu skaits samazinājies par 99%, bet nāves gadījumu no stingumkrampjiem skaits samazinājies par 96%.

Secinājums: Nav nekāda pamata pieņēmumam, ka dokumentā minētie dati atspoguļotu ar vakcīnām saistītas nāves. Dokumenta autori norāda, ka dati atspoguļo no visiem nāves cēloņiem mirušo vakcinētu cilvēku skaitu.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.