Latvijā pazīstams dezinformācijas izplatītājs 31.oktobrī sociālajā medijā Facebook ievietoja video, kurā stāsta, ka Rīgā pie kādas pensionāres uz mājām atnākuši divi karavīri un ārsts un, izmantojot draudus, mēģinājuši pierunāt vakcinēties. Nacionālā Veselības dienesta (NVD) pārstāve Inga Vasiļjeva norāda, ka tā ir dezinformācija, jo šobrīd nekas tāds nenotiek.

Dezinformācijas izplatītājs video stāsta:

“Ķengaragā pie pensionāres piektdien atnāca viens dakteris un divas militārās personas – divi karavīri. Viņa dzīvo dzīvoklī, Ķengaragā, viņai ir diezgan tāds jau nopietns vecums, un pusstundu mēģināja viņu pierunāt potēties. Pie tam pierunā caur draudiem. Viņi viņai stāstīja, ka viņa nevarēs tikt uz veikalu, viņa nevar tikt tur, viņa nevarēs izdarīt to utt. Pusstundu.”

Viņš arī saka, atnākušie pensionārei parādījuši “medicīnisko kaut kādu apliecību” un iegājuši dzīvoklī, taču pierunāt kundzi vakcinēties viņiem neizdevās. No video arī noprotams, ka to ieraksta autoram it kā pastāstījis pensionāres dēls, kurš par šo atgadījumu uzzinājis, vakarā pārnākot mājās.

NVD Vakcinācijas projekta nodaļas komunikācijas konsultante Inga Vasiļjeva šo ierakstu nosauca par pilnīgu dezinformāciju, norādot, ka nekas tāds nenotiek un mājas vakcinācijai ir skaidra kārtība. Viņa Re:Check stāsta, ka Nacionālo bruņoto spēku (NBS) iesaiste vakcinācijas procesā plānota nākotnē, taču militāristi pie iedzīvotājiem uz mājām neies – tikai palīdzēs ar transortu. “Tuvākajā nākotnē plānots kopā ar NBS veikt mājas vakcināciju viensētās, Latgalē, pierobežas novados. Bet mēs noteikti cilvēkiem stāstīsim, kā tas notiks,” skaidro Vasiļjeva. NBS tiks iesaistīti, lai nodrošinātu transportu, bet vakcināciju veiks medicīnas personāls.

NVD pārstāve rakstiski paskaidroja, kā norisinās mājas vakcinācija Latvijā: “Ja seniori vecumā no 70 gadiem vēlas saņemt vakcinācijas pakalpojumu mājās, viņi vai viņu tuvinieki piesaka mājas vakcināciju pie sava ģimenes ārsta vai pa tālruni 8989. Iepriekš sarunātajā dienā un laikā pie seniora ierodas tikai medicīnas personāls un veic vakcināciju pret Covid-19 dzīvesvietā”.

Vasiļjeva arī pastāstīja, ka Zemessardze un citas bruņoto spēku vienības jau iepriekš aktīvi iesaistījās, palīdzot regulēt cilvēku plūsmu masu vakcinācijas centros un vasaras periodā nodrošinot iespēju veikt izbraukuma vakcināciju teltīs.

Latvijas Sabiedriski Mediji iepriekš ziņoja, ka NVD kopā ar NBS strādā pie jaunas formas izbraukuma vakcinācijas, lai vieglāk sasniegtu viensētās dzīvojošos.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.