Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālā medija Facebook lietotāji Latvijā dalās ar ierakstu, kurā pausts, ka Ļubļanas universitātes slimnīcas (UKCL) virsmāsa nākusi klajā ar “patiesību” par Covid-19 vakcīnām, it kā atklājot, ka daļa no tām ir placebo, bet daļa saturot onkoloģisko gēnu, kas veicina vēža attīstību. Nekas no tā nav taisnība, un ierakstā redzamā sieviete nav UKCL virsmāsa. 

Ierakstā teikts, ka UKCL galvenā medmāsa esot aizgājusi no darba, stājusies kameru priekšā un atmaskojusi sazvērestību par Covid-19 vakcīnām. Parādījusi ampulas ar vakcīnām, uz kurām bijis kārtas numurs, viņa skaidrojusi:

“Numur 1 – placebo, fizioloģiskais šķīdums.

Numur 2 – klasiskā ampula ar RNS.

Numur 3 – RNS kodols, kas satur onkoloģisko gēnu, saistītu ar adenovīrusu, kas veicina vēža attīstību. Ampulas ar 3. numuru nozīmē, ka cilvēkiem, kuri to būs saņēmuši, 2 gadu laikā parādīsies mīksto audu vēzis.”

Ierakstā publicēts arī kadrs no video, kurā it kā redzama šī virsmāsa. Taču Ļubļanas universitātes slimnīca Slovēnijas portālam 24ur apliecināja, ka tā nav taisnība un ka viņi šo sievieti nepazīst:

“Mēs noliedzam šo stāstu un visas tā versijas. Video redzamā dāma nav UKCL galvenā medmāsa. Video redzamā dāma nestrādā UKCL un nekad nav strādājusi. Šāda veida pasākums mūsu iestādē nenotika.”

Ļubļanas universitātes slimnīcas galvenā māsa ir Zdenka Mraka, kura tur strādā joprojām. Viņa aicina iedzīvotājus vakcinēties pret Covid-19, norādot, ka vakcīnas ir drošas un sniedz aizsardzību pret smagu slimības gaitu un nāvi. 24eu ziņo, ka šī viltus ziņa vispirms parādījās Krievijas sociālajā medijā VKontakte, kur to izplatījuši vakcinācijas pretinieki, kuru ieraksti jau vairrākkārt tikuši atspēkoti.

Uz 29.novembri Slovēnijā vakcinējušies 54% iedzīvotāju, liecina Our World in Data apkopotie dati. Šoruden Slovēnijā bija augstākie slimības izplatības rādītāji valstī, pārsniedzot trīs tūkstošus inficēšanās gadījumu dienā, taču mirstība ir zemāka: salīdzinot ar pagājušā gada novembri, kad dienā bija vairāk nekā 50 no Covid-19 mirušo, šā gada novembrī mirušo skaits dienā nav pārsniedzis 21.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.