Vairāk nekā četri tūkstoši Facebook lietotāju dalījušies ar ierakstu, kurā apgalvots, ka miljardieris un kompānijas Apple līdzdibinātājs Stīvs Džobss pirms savas nāves izteicies par materiālo vērtību bezjēdzību viņa dzīvē. Tam, ka Džobss kādreiz ir teicis šādu runu, nav pierādījumu. Taču zināms, kādi bija viņa pēdējie vārdi.

Ierakstā teikts (saglabāta oriģinālrakstība):

“Ceru, ka daudzi mani draugi(un nedraugi) atzīs ļoti pamācošos vārdus, ko 56 gadu vecumā pirms savas nāves(mira no vēža) teicis kompānijas “Apple” dibinātājs, miljardieris Stīvs Džobss: “Biznesā es sasniedzu visaugstāko punktu, citu acīs mana dzīve ir bijusi liela veiksme, taču, izņemot darbu, dzīve man ir sagādājusi maz prieka. Bagātība ir vienkārši fakts manā dzīvē, pie kā esmu pieradis. Kad tagad slims guļu gultā un atceros savu dzīvi, saprotu, ka bagātība ir bezjēdzīga un niecīga attiecībā pret nāvi.”

Šis teksts acīmredzami ir tulkots no svešvalodas. Ziņa par to, ka kompānijas Apple līdzdibinātājs Stīvs Džobss pirms savas nāves 2011.gadā izteicis vilšanos par bagātību, tiek izplatīta internetā jau vairākus gadus. Par to iepriekš jau rakstīja faktu pārbaudītāji no citām valstīm, piemēram, Snopes un USA Today. Patiesībā pirms nāves Džobss nav gari runājis par dzīves jēgu. Neilgi pēc Džobsa nāves viņa tuvinieki atklāja, ko viņš teicis, un tam nav nekādas saistības ar minēto citātu.

Džobss kādreiz raksturoja nāvi kā ”iespējams, labāko izgudrojumu dzīvē”. Viņa māsa Mona Simpsone pēc viņa nāves 2011.gada 5.oktobrī atklāja, ka, pirms aiziet, Džobss paskatījās uz savu māsu Petiju, tad uz saviem bērniem, tad uz dzīvesbiedri Lorēnu un tad – pār viņu pleciem. Džobsa pēdējie vārdi bija “Oh wow”, ko latviešu valodā varētu tulkot kā “Ak!”.

ASV faktu pārbaudītāji no Snopes izpētīja, ka šī Džobsam piedēvētā runa tiešsaistē parādījās 2015.gadā un nekad nav tikusi publicēta oficiālajos medijos.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.