Facebook lietotāji dalās ar ierakstiem, kuros apgalvots, ka vakcīnas pret Covid-19 drīz vairs nebūšot vajadzīgas. Paustais pamatots ar Eiropas Komisijas (EK) preses relīzi, kurā ziņots par Covid-19 terapijas līdzekļiem, lai gan ar vakcināciju tai nav nekādas saistības.

Kādā ierakstā, ar kuru dalījušies vairāk nekā divi tūkstoši lietotāju, teikts (saglabāta oriģinālrakstība):

“Visas vakcīnas vairs nebūs pamatotas no 20.10.2021: pārbaudīta informācija. Eiropas Savienība ir apstiprinājusi”

Ierakstā norādīta atsauce uz EK preses relīzi, kas it kā šo apgalvojumu pierādot. Preses relīze publicēta šā gada 29.jūnijā. Tajā paziņots, ka drīzumā pacientu ārstēšanai visā Eiropas Savienībā (ES) varētu kļūt pieejami pieci Covid-19 terapijas līdzekļi jeb medikamenti. Saskaņā ar ES Covid-19 terapijas līdzekļu stratēģiju, trīs no tiem gaidāmi jau oktobrī, un vēl divi – līdz gada beigām. ES Veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu skaidroja, ka, neskatoties uz straujiem vakcinācijas tempiem, vīruss neizzudīs un “pacientiem būs vajadzīga droša un efektīva ārstēšana, lai mazinātu Covid-19 radīto slogu”.

Četri no daudzsološajiem terapijas līdzekļiem ir tā saucamās monoklonālās antivielas – tās pašlaik izskata Eiropas Zāļu aģentūra (EZA). Savukārt piektais ir imūnsupresants – zāles, kas mazina imūnsistēmas aktivitāti. Šīm zālēm tirdzniecības atļauja jau ir, taču tā jāpaplašina ar saskaņojumu Covid-19 pacientu ārstēšanai. Jāpiebilst, ka šobrīd EZA vērtēšanā atrodas kopumā jau septiņi medikamenti – šovasar sarakstam pievienojušies vēl divi imūnsupresanti.

Monoklonālās antivielas ir laboratorijā radītās antivielas, kas ir līdzīgas tām, kuras organisms rada, reaģējot uz infekciju. To uzdevums ir atpazīt konkrētu Covid-19 izraisošā vīrusa sastāvdaļu – pīķa proteīnu uz tā ārējā apvalka, un traucēt vīrusam piesaistīties un iekļūt cilvēka šūnās. Taču monoklonālo antivielu terapija, tāpat kā jebkuras citas zāles pret Covid-19, neaizstāj vakcināciju, Re:Check norādīja Latvijas Zāļu valsts aģentūras (ZVA) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dita Okmane. “Vakcinācija ir efektīvākais veids, kā pasargāt cilvēkus no infekcijas slimībām,” uzsver ZVA pārstāve. To raksta arī Scientific American un citi uzticami avoti.

Citā līdzīgā ierakstā, balstītā uz to pašu EK paziņojumu, apgalvots:

“Vakcīnas tika apstiprinātas “pagaidu eksperimentālā kārtā”.  Bet, tā kā dekrēts uzliks par pienākumu izrakstīt šīs 5 jaunās zāles, vakcīnas lietošana tiks pārtraukta.”

Tā nav taisnība. EK preses relīzē norādīts, ka Covid-19 pacientu ārstēšanas stratēģija darbojas līdztekus ES vakcīnu stratēģijai, kas savukārt “palīdzējusi panākt to, ka lietošanai ES ir atļautas drošas un iedarbīgas vakcīnas pret Covid-19, lai novērstu un samazinātu slimības pārnešanu, kā arī stacionēto pacientu skaitu un slimības izraisītos nāves gadījumus”.

EZA šobrīd izvērtē zāles, kuras lielākoties paredzētas tikai tiem, kuriem ir risks smagai Covid-19 slimības norisei, nevis plašai sabiedrībai, Re:Check skaidro ZVA pārstāve. Viņa norāda, ka zāles lieto tikai tad, kad cilvēks ir jau inficējies, kā arī tās būs dārgas zāles, taču cik dārgas – vēl neesot zināms. 

Tāpat kā jebkurām zālēm, arī monoklonālām antivielām ir blakusparādības, Re:Check stāsta ZVA pārstāve, norādot, ka to saraksts pagaidām vēl neesot apstiprināts. FDA raksta, ka iespējamās blakusparādības ir anafilakse jeb smaga alerģiska reakcija un ar infūziju (šķidruma ievadīšanu vēnā vai zemādas audos) saistītas reakcijas, drudzis, drebuļi, nātrene, nieze un pietvīkums.

Monoklonālo antivielu terapiju Covid-19 ārstēšanai jau izmanto ASV – tā pieejama cilvēkiem, kam ir augsts smagas slimības gaitas risks, pirmajās slimības dienās vai pēc saskarsmes ar infekciju. Dažu pētījumu sākotnējie dati, kas vēl nav recenzēti, liecina, ka ārstēšana ar antivielām samazina hospitalizācijas un nāves risku par aptuveni 70%. Savukārt ASV galvenais infekcijas slimību eksperts Entonijs Fauči vērtēja, ka savlaicīga ārstēšana spēj samazināt hospitalizācijas un nāves risku līdz pat 85%. Fauči uzsvēra, ka tas jādara slimības sākumā.
ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) nesen atļāva monoklonālo antivielu terapiju arī profilaktiskai lietošanai pacientiem, kuriem ir risks slimot smagi. Arī FDA uzsver, ka terapija vakcināciju neaizstāj, un aicina iedzīvotājus vakcinēties.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.