Zaļo un Zemnieku savienības un Latvijas Zaļās partijas valdes loceklis Pēteris Dimants savā Facebook kontā publicējis video, kurā stāsta, ka sejas masku lietošana esot kaitīga bērnu veselībai. Teikto viņš pamato, veicot eksperimentu – Dimants ievieto gaisa kvalitātes sensoru starp muti un masku,dažas minūtes tajā elpo, pēc kā secina, ka sensors rāda kritiski augstu ogļskābās gāzes līmeni. Taču “eksperimentam” nav nekādas jēgas: cilvēki izelpo ogļskābo gāzi, kas jau pēc mirkļa caur masku ir prom, un ieelpojot vietā nāk gaiss ar skābekli.  Dimants savus bezjēdzīgos secinājumus arī min kā pamatojumu, kāpēc esot jātiesā valdības vadītājs un vairāki citi ministri.

CO2 jeb oglekļa dioksīds ir dabiska gaisa sastāvdaļa. Cilvēki izelpo CO2, kas veicina tā līmeni gaisā. Tā līmenis iekštelpās ir no 400 līdz 2000 vienību, bet āra gaisā – no 350 līdz 450 vienībām. Jo lielāka CO2 koncentrācija telpā, jo lielāka ir nepieciešamība pēc ventilācijas. CO2 koncentrācija, kas pārsniedz 1000 vienību, liecina par nepietiekamu telpas ventilāciju. Pārāk augsta CO2 koncentrācija gaisā savukārt tiek saistīta ar negatīvu ietekmi uz veselību, tostarp nogurumu, galvassāpēm, darba spēju samazināšanos un paaugstinātu infekciju slimību risku.

Sākumā Dimants tur rokās gaisa kvalitātes sensoru, ar kuru iespējams izmērīt ogļskābās gāzes (CO2) līmeni telpās, un saka:

“Jūsu klātbūtnē es veikšu eksperimentu, kad jūs redzēsiet, kas notiek, ja mums ir maskas un mēs elpojam paši savu CO2.”

un

“Paskatīsimies, kas notiks apmēram minūtes laikā.”

Tad viņš uzvelk sejas masku, starp seju un masku ievietojot sensoru. Elpojot sensorā, Dimants pāris minūšu laikā stāsta par CO2 līmeni skolu telpās un par Pasaules Veselības organizācijas (PVO) 2015./2016. mācību gada pētījumu, kurā parādīts, ka Latvijas skolās 28 klasēs (jeb 67% no klasēm, kas pētījumā piedalījušās), CO2 koncentrācija sasniegusi 1000 vienību un augstāk. Tas liecinot par nepietiekamu konkrēto mācību telpu ventilāciju, taču jāatzīmē, ka CO2 koncentrācija telpā, kurā atrodas cilvēki, ir mainīga – vienkāršākai izpratnei to salīdzina ar gaismas krāsām luksoforā: zaļā krāsa, kad CO2 koncentrācija ir līdz 1000 vienību un ventilācija nav steidzama; dzeltenā (1000 – 1500 vienību), kad ventilācija ir nepieciešama, un sarkanā (virs 1500 vienībām), kad ventilācija ir steidzama.

Tad Dimants novelk masku ar tajā ievietoto ierīci un pauž:

“Paskatīsimies, kāds viņš ir man. 9999. Visdrīzāk, nav citu skaitļu, lai varētu turpināt šis rādītājs rādīt, visdrīzāk, tas arī pārkāpj. Kā redzat, tur ir sarkanā iedaļa, kas ir bīstama. Tātad nevajag būt īpaši gudram, lai, pieliekot sev klāt, saprastu, ka mēs atrodamies dzīvībai bīstamā, tā teikt, robežā.”

Šāda veida mērījums ir pilnīgi bezjēdzīgs un maldinošs, norāda Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūta direktors Ivars Vanadziņš. 

“Ja to mēra tieši izelpā, plūsmā, tad tiešām šie cipari var būt desmitos tūkstošu. Bet tie faktiski neko nenozīmē,” saka Vanadziņš.

“Tādā veidā mērīt ir absolūti mānīgi un nepareizi, jo tas mērījums neparāda neko. Vienā izelpā ir līdz 40 tūkstošiem šo vienību. Var izmērīt izelpā, bet ir pilnīgi skaidrs, ka normāla maska to CO2 laiž garām,” Vanadziņš saka. Viņš skaidro, ka CO2 ražotājs ir cilvēks. “Mēs ražojam ogļskābo gāzi. Izelpā var būt līdz 40 tūkstošiem ppm (CO2 lielums, ko mēra miljondaļās, tulk. no angļu val. parts per million, – red.). 

Tātad, katrā izelpā mēs izelpojam iespaidīgu daudzumu ogļskābās gāzes. Vanadziņš skaidro: maskas poru jeb caurumiņu izmērs ir pilnīgi citā izmēru kategorijā nekā ogļskābās gāzes molekulu izmērs. Ogļskābās gāzes molekula ir aptuveni 0,3 nanometri, bet medicīniskās maskas poras – 0,3 mikrometri jeb 300 nanometri, kas nozīmē, ka maskas poras ir tūkstošus reižu lielākas.

Vanadziņš Re:Check norāda arī uz oglekļa dioksīda parauga ņemšanas standartu, kurā teikts, ka CO2 telpas gaisā jāmēra, ierīci novietojot vismaz pusotru metru no cilvēka – neelpošanas zonā – un pusotru metru virs zemes. “Tur pateikts arī, ka mērīt tuvu izelpai ir nepareizi”. Par vismaz pusotra metra attālumu no cilvēka raksta arī Latvijas uzņēmums, kas ražo šādus mērītājus.

Ko atbildēja Dimants?

Re:Check jautāja Dimantam, vai pirms sava eksperimenta veikšanas viņš iepazinās ar faktiem un ierīces lietošanas instrukciju. Dimants zinot, ka šādu ierīci klāt pie mutes neviens neliek un tādā veidā nemēra. Viņa video doma esot likt cilvēkiem aizdomāties – ja klasē jau ir paaugstināts CO2 līmenis, tad, uzvelkot masku, rādītājs būšot vēl augstāks. “Tas, ka es tagad uzliku vai jūs uzlikāt – tas jau ir ne par ko. Tās ir emocijas, tas nekas ir. Tas ir nekas,” sacīja Dimants. Jāpiebilst, ka savā video viņš aicina tiesāt atbildīgās iestādes un to pārstāvjus: “Uz ko skatās Pavļuts, Veselības inspekcija, Kariņš, izglītības ministri un visi pārējie? Jums visiem būs jāatbild tiesas priekšā,” video pauž Dimants.

Līdzīgi video ar līdzīgiem apgalvojumiem iepriekš guvuši popularitāti arī citās valstīs. Piemēram, par to rakstījuši faktu pārbaudītāji no Factcheck.org, kuri arī nonāca pie secinājuma, ka šādi apgalvojumi ir zinātniski kļūdaini.

Masku lietošana neapdraud ne bērnu, ne pieaugušo veselību un tām nav būtiskas ietekmes uz skābekļa un ogļskābās gāzes līmeni – to vairākkārt uzsvēruši ārsti un zinātnieki, to apliecina dažādi pētījumi. Taču maskas samazina infekcijas izplatību un pasargā gan nēsātāju, gan apkārtējos.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.