Sociālajā medijā Facebook populāri kļuvuši ieraksti, kuros apgalvots, ka SARS-CoV-2 genoms nav ticis sekvencēts ne Latvijā, ne citur pasaulē, un ka Latvijā laboratorijas nestrādājot ar dzīvu vīrusu. Tā nav taisnība. Gan Latvijā, gan ārzemēs zinātnieki ir izolējuši SARS-CoV-2 vīrusu un sekvencējuši tā pilno genomu. 

Vienā populārā ierakstā redzamas Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Laboratorijas dienesta Nacionālās mikrobioloģijas references laboratorijas atbildes uz kāda Facebook lietotāja pieprasījumu par veiktiem pētījumiem “purificētam” SARS-CoV-2 vīrusam. Jānorāda, ka vārdu “purificēts” medicīnā nelieto – visticamāk, ir domāta vīrusa izolēšana. Ierakstā apgalvots, ka Latvijas valsts iestādes SARS-CoV-2 vīrusu nekad neesot redzējušas.

Tajā teikts:

“Austrumu slimnīcas atbilde.

Nē, lai gan esam zinātnieki ar īpašām telpām un iekārtām, arī mēs to esam redzējuši tikai reklāmās un nekur citur.”

RAKUS laboratorijas dienesta vadītājas vietnieks Juris Šteinbergs intervijā ar Re:Check norādīja, ka vispirms ar šiem cilvēkiem būtu jāvienojas par terminoloģiju – ko mēs saprotam ar vīrusa izolēšanu: “Ja mēs saprotam to kā tādu vīrusa daļiņu iegūšanu, kas ir infekciozas, kuras var izmantot, lai inficētu jaunus objektus – vienalga, šūnas, dzīvus cilvēkus vai dzīvniekus laboratorijā – tad atbilde ir: jā, Latvijā to dara, bet to nedara Nacionālā references laboratorija Austrumu slimnīcā”. Savukārt, piemēram, vīrusa genoma izolēšanu veic jebkura laboratorija, kas nodarbojas ar testēšanu, skaidro Šteinbergs.

“Pastāv divu veidu vīrusi: ir vīruss, kura genoms sastāv no RNS, un ir vīrusi, kuru genoms sastāv no DNS. SARS-CoV-2 ir RNS vīruss,” norāda RAKUS laboratorijas dienesta pārstāvis. Visi paraugi, kas tiek savākti no dzīviem cilvēkiem – vienalga, vai tās ir siekalas vai nazofaringiālās iztriepes – tajās visās ir dzīvs vīruss. Šis materiāls ir infekciozs, ar šo materiālu var inficēt tālāk citus cilvēkus, un pret šo materiālu arī attiecīgi izturas visas iesaistītās personas, ievērojot visus drošības pasākumus. “References laboratorija neizolē no šiem paraugiem dzīvu vīrusu, kurš būtu spējīgs kādu vēl inficēt. Mēs izolējam no šī parauga vīrusa RNS, ar kuru tālāk notiek nepieciešamās darbības. Izolēta vīrusa RNS vai DNS nav vairs infekcioza, nav bīstama un nevienam neko ļaunu nevar nodarīt.”

“Vīruss tiek sekvencēts Latvijā kopš 2020.gada sākuma. BMC bija pirmie, kas sekvencēja šo vīrusa izolātu, tagad to dara arī LIC,” sacīja Šteinbergs.

Viņš stāsta, ka Latvijā ir vismaz viena laboratorija, kura strādā ar dzīvu, infekciozu SARS-CoV-2 vīrusu, audzē šo vīrusu šūnu kultūrās. Tā atrodas Latvijas Biomedicīnas pētījumu studiju centrā. 

Par to, ka Latvijā tika sekvencēts vīrusa genoms un tālāk ar to tiek veikti pētījumi, tika ziņots, piemēram, šeit un šeit.

Savukārt citā ierakstā publicēts 22 minūtes garš video, kurā kāda sieviete stāsta, ka Covid-19 izraisošais vīruss nemaz neeksistējot.

Sieviete video saka:

“Pateicoties mikrobiologam Stefanam Lanke, parādījušies simtprocentīgi, neapgāžāmi pierādījumi tam, ka virusoloģija nav balstīta uz zinātniskām metodēm.”

Pēc tam viņa stāsta par soļiem, kuri virusologiem jāveic, lai pierādītu vīrusa esamību, un saka:

“Kā jūs domājat, vai šie soļi kaut kad vispār tika veikti tā saucamā Covid-19 vīrusa pusotra gada pastāvošās vēstures laikā? Nevienu reizi.”

Stefans Lanka ir pretrunīgi vērtēts vācu biologs un virusologs, kurš noliedz patogēno vīrusu esamību, raksta faktu pārbaudītāji no Animal Político. 2015.gadā Lanka ieguvis balvu “Das Goldene Brett vorm Kopf” (aptuvens tulkojums no vācu valodas “Zelta dēlis galvas priekšā”) par gada antizinātniskajām muļķībām. Viņš noliedzis HIV un masalu vīrusa esamību, ir vakcinācijas pretinieks, kā arī izplatījis citas nepamatotas sazvērestības teorijas. Lanka pārstāv pseidozinātnisko tendenci, ko sauc par Jauno vācu medicīnu. Tās ideja ir, ka slimības izraisot traumējoši notikumi, ārstēšanai neesot nepieciešamas zāles vai medicīniskā terapija, bet izārstēties varot, vien atrisinot konfliktu.

Re:Check iepriekš jau rakstīja, ka zinātnieki ir izolējuši SARS-CoV-2 vīrusu, kas izraisa Covid-19, kā arī sekvencējuši tā pilno genomu. Atsevišķu SARS-CoV-2 daļiņu fotogrāfijas publicējis ASV Nacionālais alerģijas un infekcijas slimību institūts.

Apgalvojumus, ka Covid-19 izraisošs vīruss it kā nekad nav ticis sekvencēts, iepriekš atspēkojuši arī faktu pārbaudītāji no citām valstīm, piemēram, Reuters, AP News, Full Fact un The Journal.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.