Vairāk nekā divi tūkstoši Facebook lietotāju dalījušies ar video, kurā kāda sieviete apgalvo, ka kociņi Covid-19 testa veikšanai esot piesūcināti ar etilēna oksīdu, kas izraisot virkni dažādu slimību, mainot cilvēka šūnu DNS un varot “sabojāt auglību”. Tā nav taisnība – etilēna oksīdu izmanto, lai kociņu sterilizētu, bet brīdī, kad to izmanto uztriepes ņemšanai, etilēna oksīda uz tā vairs nav.

Sieviete video parāda divu dažādu Ķīnas ražotāju Covid-19 testa kociņus, uzsverot, ka uz to iepakojumiem norādīts: “Sterilizēts EO”. Tad viņa saka:

“Šie kociņi ir piesūcināti ar etilēna oksīdu.”

Sieviete apgalvo, ka to lietošana analīžu ņemšanai esot bīstama cilvēku dzīvībai un veselībai. Teikto viņa pamato ar ASV Vides aizsardzības aģentūras un Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras datiem, norādot, ka etilēna oksīds ir kancerogēns. Tiesa, pati viela ir kaitīga, taču tās izmantošana sterilizācijai ir pilnīgi droša un medicīnā pielietota jau sen.

Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadošais pētnieks Kristaps Jaudzems norāda, ka istabas temperatūrā šī viela kļūst gāzveida: “Pat, ja tā tika izmantota sterilizācijai, tajā brīdī, kad kociņš tiek izmantots, tās vielas uz kociņa vairs nav. Tai būtu jābūt gāzveida stāvoklī, iztvaikojušai.” Viņš uzsver, ka tieši tādēļ medicīnā etilēna oksīdu sterilizācijai izmanto ļoti plaši. Viņš Re:Check norādīja arī uz pētījumu, kas liecina, ka pēc četrām dienām istabas temperatūrā viela iztvaiko līdz drošam līmenim. 

Arī Veselības Inspekcijas pārstāve Elīna Ermansone Re:Check rakstiski skaidro, ka kociņu sterilizēšana ar etilēna oksīdu nevar radīt nekādas sekas. “Gāze ir klasificēta kā kancerogēns, bet tā var ietekmēt veselību tikai, ja to ilgstoši ieelpo tīrā veidā,” skaidro Ermansone. 

Etilēna oksīds ir bezkrāsaina gāze, kas ir uzliesmojoša un sprādzienbīstama. Tās izmantošana attīstījās, kad bija maz alternatīvu siltuma un mitruma jutīgu medicīnas ierīču sterilizēšanai, tomēr labvēlīgās īpašības izskaidro tās pastāvīgo plašo izmantošanu, aprakstīts ASV Slimību kontroles un profilakses centra mājaslapā

“Šaubu nav, ka pati etilēna oksīda gāze ir kaitīga, taču, izejot sterilizācijas procesu un nonākot no Ķīnas līdz mums, medicīniskās ierīces ir drošas,” uzsver Ermansone. Tāpat viņa norāda: “Ja uz preces ir informācija par ražotāju, ražotāja ES pārstāvi (gadījumos, ja preces ražotājs atrodas ārpus ES, partijas numurs, ražošanas datums, derīguma termiņš un CE marķējums ar četriem cipariem), tad produkts ir drošs lietošanai.”.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.