Pusotrs tūkstotis Facebook lietotāju dalījušies ar ierakstu, kurā teikts, ka Latvijas mediji izplata viltus ziņas par Covid-19 situāciju Norvēģijā. Tā nav taisnība – ierakstā norādītajā TVnet portāla rakstā nav viltus apgalvojumu, bet gan atspoguļota patiesā situācija saistībā ar atvieglojumu ieviešanu Norvēģijā. Norvēģijas premjere Erna Sūlberga paziņoja, ka uz laiku tiks atlikts ceturtais atvieglojumu posms, kas galvenokārt paredz atcelt vai vēl vairāk samazināt dalībnieku skaita ierobežojumus dažādos sporta un kultūras pasākumos un pieļaujamo viesu skaitu mājās. 

Ierakstā redzams ekrānšāviņš ar portāla TVnet ziņu ar nosaukumu “Indijas paveida dēļ Norvēģija aptur ieviesto ierobežojumu atvieglošanu”. Ierakstam pievienots teksts:

“Tvnet ! Atlaist! Pilnīgi meli! neviens neko tādu nerunā, neko tādu neteica, virsraksts ir pilnīgi meli. Šodien bija paziņojumi pat par papildu atvieglojumiem, viss ir vaļā, bāri strādā līdz 00.00 , bet no ceturtdienas strādās vēl ilgāk. Maskas nekur nav jānēsā, viss ir vaļā! Pat ceļošana atļauta no 23 valstīm bez nekādas Karantīnas!”

No komentāriem var nojaust, ka ieraksta autors, iespējams, pārpratis TVnet ziņas virsrakstu vai arī Norvēģijas valdības preses konferencē pausto informāciju. Viņš savam ierakstam pievienojis arī atsauci uz rakstu Norvēģijas ziņu portālā Regjeringen.no, kur izklāstīta situācija, kā arī saiti uz TVNET portālā publicēto ziņu. Kā raksta Regjeringen.no, Norvēģijas valdība lēmusi atlikt ceturto posmu atvieglojumu ieviešanas plānā, norādot, ka pāreja uz to varētu notikt ne agrāk kā jūlija beigās vai augusta sākumā.

Norvēģijas premjere Erna Sūlberga teikusi, ka to, kad Norvēģija var virzīties uz priekšu atvieglojumu ieviešanā, nosaka dati, nevis datumi. “Pastāv risks, ka jaunais Covid-19 Delta paveids izraisīs ceturto infekcijas vilni nevakcinētajā iedzīvotāju daļā, starp tiem, kuri ir saņēmuši tikai vienu vakcīnas devu vai ir neaizsargāti,” teica Norvēģijas premjere. Tāpat viņa norādīja, ka šis vīrusa paveids pāris nedēļu laikā var kļūt par dominējošo valstī.

Norvēģijā trešajā atvieglojumu posmā paredzēts, ka tiek palielināts to publisko pasākumu skaits, kuros pie ieejas tiek izmantots Zaļais sertifikāts. Tāpat tiek palielināts to cilvēku skaits, kuri ar zaļo sertifikātu var piedalīties pasākumos ārā, ja visi sēž noteiktās vietās. Vakcinētajiem nav jāatturas no vakcinētajiem cilvēkiem vienā grupā, izņemot tos cilvēkus, kuri ir neaizsargāti un ietilpst riska grupā.

Vismaz vienu Covid-19 vakcīnas devu Norvēģijā saņēmuši vairāk nekā 66% pilngadīgo iedzīvotāju. Uz pilnībā vakcinētiem cilvēkiem un tiem, kas pēdējo sešu mēnešu laikā slimojuši ar Covid-19, attiecas izņēmumi attiecībā uz karantīnas ievērošanu.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.