Facebook popularitāti guvis ieraksts, kurā apgalvots, ka Latvijas Valsts prezidentam Egilam Levitam esot divas pilsonības, līdz ar ko viņš par Latvijas prezidentu nevarot būt. Tā nav tiesa, Levitam ir tikai viena – Latvijas – pilsonība.

Ierakstā, ar kuru dalījušies 3,6 tūkstoši cilvēku, minēts Latvijas Republikas Satversmes 37. pants:

“Par Valsts Prezidentu var ievēlēt pilntiesīgu Latvijas pilsoni, kurš sasniedzis četrdesmit gadu vecumu. Par Valsts Prezidentu nevar ievēlēt pilsoni ar dubultpilsonību.”

Tāpat ierakstā redzama Levita foto, uz kura rakstīts:

“1. Latvijas pilsonība 2. Izraēlas pilsonība 1+1=2”

Tas, ka Levitam ir divas pilsonības, nav taisnība. To Re:Check rakstiski apliecināja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane. “Latvijas Valsts prezidentam Egilam Levitam ir viena – Latvijas – pilsonība,” raksta Deičmane.

Dažādas spekulācijas saistībā ar Levita pilsonību izskanējušas arī iepriekš. Par Levitam savulaik it kā bijušo Izraēlas pilsonību iepriekš bez jebkādiem pierādījumiem baumas izplatīja Krievijas valsts propagandas medijs Sputnik. Vairāki Levita biogrāfijas dati bija apšaubīti arī Lato Lapsas un Kristīnes Bormanes grāmatā “Viltvārdis”. Levits dzimis 1955.gadā Rīgā un 1972.gadā viņš kopā ar ģimeni emigrēja uz Vāciju. 

2020.gadā intervijā Latvijas Avīzei Levits norādīja, ka starplaikā no 1972. līdz 1985.gadam viņam bijusi Vācijas nepilsoņa (aliens) pase. “Vienlaikus man bija Latvijas vēstniecības Londonā izsniegtā Latvijas pase, taču tā no Vācijas viedokļa skaitījās neefektīva, jo Latvija pastāvēja tikai de iure, bet ne de facto,” toreiz teica Levits. “Pēc Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas 1992.gadā es reģistrējos kā pilsonis. Taču toreiz spēkā esošais Vācijas pavalstniecības likums neparedzēja dubultpilsonību.”

Egils Levits ir Latvijas Valsts prezidents kopš 2019.gada 8.jūlija. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.