Facebook lietotāji aktīvi dalās ar ierakstu, kurā teikts, ka kāda anonīma Latvijas Onkoloģijas centra mediķe apgalvo: vakcīnas pret Covid-19 izraisot onkoloģiskās saslimšanas. Ierakstā paustajam nav nekāda pamata – publicētā telefonsaruna, visticamāk, nāk no Krievijas, savukārt apgalvojums, ka vakcīnas izraisot saslimšanu ar vēzi, ir bez jebkādiem pierādījumiem.

Ierakstā teikts: 

Anonīma Latvijas Onkocentra mediķe telefonsarunā atklāti pastāsta savu kolēģu pieredzi ar vakcīnām.” 

un 

”Mediķe tiešā veidā vakcīnas saista ar jauniem vēža gadījumiem

Ierakstam pievienots arī astoņas minūtes un 15 sekundes garš telefona sarunas ieraksts, kurā divas sievietes spriež par Covid-19 vakcīnām. Sarunas laikā viena no sievietēm stāsta, ka gandrīz neviens mediķis negribot vakcinēties, ka ārsti pēc vakcinācijas nonāk reanimācijā, ka viņi slimo ar onkoloģiskām saslimšanām pēc vakcīnas vai pēc Covid-19 un ka vakcīna, vīruss un vēzis esot saistīti. No sarunas arī noprotams, ka vakcinējoties tikai atsevišķi mediķi.

Lai gan ierakstā teikts, ka viena runātāja ir Latvijas mediķe, no sarunas noprotams, ka saruna notikusi Krievijā, nevis Latvijā. Sarunas laikā sieviete jautā, vai viņas paziņa zinot, ka visas vakcīnu ražošanas laboratorijas atrodoties Ķīnā un Indijā, un ka Krievijas teritorijā netiek ražotas vispār nekādas vakcīnas. Tāpat viņa apgalvo, ka Krievijā vakcīnas esot “tikai izstrādātas, bet ne ražotas”. Tad anonīmās mediķes paziņa pauž izbrīnu, ka vakcīnas neesot ražotas pat Gamaleja institūtā, kas atrodas Maskavā. Zinātnieka Nikolaja Gamaleja vārdā nosauktajā epidemioloģijas un mikrobioloģijas centrā ir izstrādātas Krievijas vakcīnas Sputņik V, taču video teiktais par ražošanas vietām neatbilst patiesībai. Krievijas vakcīnas pret Covid-19 tiek vai tiks ražotas ne tikai Indijā un Ķīnā un vairākās citās valstīs, bet arī pašā Krievijā, maijā ziņoja BBC

Savukārt Latvijā izmantotās vakcīnas Pfizer/BioNTech tiek ražotas Beļģijā un Vācijā, Moderna – ASV un Šveicē, bet Janssen un AstraZeneca – ASV, Nīderlandē un Beļģijā.

Latvijas Onkoloģijas centrs ir Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas (RAKUS) struktūrā. Tā pārstāve Ilga Namniece Re:Check video redzamo nosauca par murgu. Viņa stāsta, ka nav datu, cik no vakcinētajiem mediķiem slimo ar onkoloģiskām slimībām. Onkoloģiskajam pacientam nokļūstot “zaļā koridora” ietvaros, par viņu netiek vākti dati, kur viņš strādā vai pirms cik mēnešiem vakcinējies. Slimnīcā tiek apkopoti dati, cik cilvēku iestājušies “zaļajā koridorā”, cik cilvēku saslimuši ar konkrētu audzēju, un atsevišķi tiek uzskaitīts, cik cilvēku Latvijā ir vakcinēti. “Bet nav tādas kopīgas datubāzes, kuru mēs varētu atvērt un uzreiz pateikt, cik cilvēki ir vakcinēti un viņiem ir vēzis,” norāda RAKUS pārstāve.

Namniece norāda, ka netiek uzskaitītas arī darbinieku diagnozes. “Mums ir dati, cik procentu no personāla ir vakcinējušies, bet mums nav un nevar būt tādu datu, kurš no viņiem un ar kādu slimību slimo,” norāda Namniece, piebilstot, ka pacienta dati ir aizsargāti. Tāpat viņa norāda, ka, ja cilvēkam šķiet, ka vakcinācija viņam izraisījusi onkoloģisku saslimšanu, viņš var iesniegt blakņu ziņojumu.

Latvijā kopumā vakcinējušies 84% veselības nozares darbinieku.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.