Sociālais medijs Twitter šonedēļ paziņojis, ka ir slēdzis vairāk nekā 32 tūkstošus propagandas kontu, kas atbalsta Krievijas, Ķīnas un Turcijas varas ģeopolitiskos naratīvus. Lielākā daļa no tiem veidoti Ķīnā, bet vairāk nekā tūkstoš kontu tīkls radīts Krievijā – tas publicējis, koordinētā veidā pārpublicējis un dalījies ar ierakstiem, kas slavē valdošo partiju Vienotā Krievija un uzbrūk politiskajiem oponentiem.

Automatizēti konti, kas pavairo cits cita ierakstus un tādējādi pastiprina tajos paustos propagandas vēstījumus, ir pretrunā ar Twitter politiku. Nonākt līdz šādam lēmumam uzņēmumam palīdzējuši ārējie partneri – pētnieki no Austrālijas Stratēģiskās politikas institūta un Stenfordas interneta observatorijas (SIO) ASV.

SIO norāda, ka kontu tīkls Krievijā saistīts ar grupu Aktuālā politika – tā darbojas sociālajos tīklos, publicējot galvenokārt prokremliskus, pret opozīciju vērstus un Rietumus kritizējošus vēstījumus. Minētie 1152 konti kopumā publicējuši 3,4 miljonus Twitter ierakstu.

Aktuālās politikas Youtube konts rāda, ka tā regulāri izplata dezinformāciju arī par Krievijai nedraudzīgajām kaimiņvalstīm. Kāds janvārī tapis video, piemēram, vēsta, ka Latvija esot šokēta, jo Krievija pieprasa atdot 400 miljardus dolāru parādu. Pirmskara Latvija bijusi viena no atpalikušākajām valstīm, bet Padomju Savienības laikā tās dzīves līmenis esot bijis tāds pats kā Skandināvijā un Vācijā. Savukārt pirms pāris dienām Youtube publicēts stāsts, ka Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko it kā gatavojas ieņemt Baltijas valstis. Kā noprotams, šī nav pirmā reize, kad Twitter bloķējis tīkla uzturētos kontus.

Aktuālā politika sociālajos tīklos publicē galvenokārt prokremliskus, pret opozīciju vērstus un Rietumus kritizējošus vēstījumus. Foto: Ekrānšāviņš no Aktuālās politikas Youtube lapas.

Plašāku analīzi par bloķētajiem Krievijas kontiem un to izplatīto saturu SIO vēl tikai sola, bet ir publicējis analīzi par Ķīnas un Turcijas kontu izplatīto propagandu.

Daļa Ķīnas Twitter kontu satura bijuši veltīti Honkongā notiekošajiem protestiem pret Ķīnas centieniem ierobežot tās autonomiju. Citas dezinformācijas tēmas – valsts labā reakcija uz Covid-19 krīzi un Ķīnas un Taivānas saspīlētās attiecības.

Pērn rudenī Honkongā notika virkne vardarbīgu sadursmju starp protestētājiem un policiju, šogad tie ir atsākušies. Otra pētnieku grupa no Austrālijas Stratēģiskās politikas institūta skaidro, ka, lai gan Twitter tāpat kā citi sociālie mediji Ķīnā ir aizliegti, pēc tvītos lietotās valodas kontrukcijām, izplatīšanas laikiem un citām pazīmēm secināms, ka tie tapuši tieši tur un atbilst Ķīnas Komunistiskās partijas vēstījumiem. Pētnieki arī konstatējuši, ka pēdējā laikā šie konti normalizē Ķīnas rīcību Honkongā, kā piemēru izmantojot ASV varasiestāžu pūles apslāpēt pēc afroamerikāņa Džordža Floida nogalināšanas sāktos protestus. Tāpat secināts, ka centienos manipulēt ar sociālo tīklu auditoriju Rietumos Ķīna ir ietekmējusies no Krievijas izmantotās dezinformācijas taktikas.


Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Projektu Re:Check līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.