13 Latgalē strādājoši žurnālisti piektdien absolvēja otro Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra “Re:Baltica” organizēto apmācību kursu pētnieciskās žurnālistikas pamatos.

Visu septembri pasniedzēji – Inga Spriņģe, Sanita Jemberga un Evita Puriņa no “Re:Baltica” Ivans Kolpakovs no “Meduza.io”, Oļegs Ignatjevs no LTV7, kā arī Krišs Kupruks un Vilhelms Meisters – Daugavpilī pasniedza gan mediju tiesības un pienākumus, gan ētiku, gan datu vākšanu, apstrādi un izmantošanu, vizualizāciju un izmantošanu darbu virzīšanai sociālajos tīklos, intervēšanu kā žanru, gan pētniecisko materiālu darbu tapšanu no hipotēzes līdz faktu pārbaudei un publicēšanai.

Paralēli lekcijām kursanti Evitas Puriņas vadībā izstrādāja praktiskos darbus par izglītības, kā arī bezdarba problemātiku Latgalē.

Kursa noslēgumā labākie darbi tika prezentēti nacionālo mediju redaktoriem konferencē Rīgā, kurā Latgales mediju pārstāvjus iepazīstināja arī ar Latvijas Žurnālistu asociācijas un Baltijas mediju izcilības centra darbu, un viņu iespējām līdzdarboties.

Programmā piedalījās žurnālisti no “Latgales laika”, “Dautkom”, Latvijas Radio Latgales studijas, Latgales TV, “Ezerzemes”, “Grani”, “Gorod”, producentu apvienības “Lietišķā Latgale” un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas.

“Kursam ir divi mērķi: apmācīt žurnālistus, kuri lielākoties ir bez izglītības žurnālistikā, kā arī iesaistīt Latgales mediju pārstāvjus valsts līmeņa žurnālistu atbalsta organizācijās. Kad pēc Ziemelvalstu uzaicinājuma atbraucām pirmo reizi, mūs sagaidīja diezgan aizdomīgi, sakot, ka kopš Krimas aneksijas Latgale vārdos ir prioritāte, bet neviens neko nav mācījis kopš 90.gadiem. Tāpēc, kad Kultūrkapitāla fonds izsludināja konkursu, pieteicāmies, jo attiecības neveido, vienu gadu atbraucot – un tad pazūdot,” teica “Re:Baltica” izpilddirektore Sanita Jemberga.

Pirmo Latgales mediju apmācību kursu finansēja Ziemeļu Ministru padome, bet otrā finansējumu Re:Baltica ieguva atklātā konkursā, ko rīkoja Valsts Kultūrkapitāla fonds. Re:Baltica programmu atbalstīja arī Stokholmas Ekonomikas augstskolas Mediju centrs.

Rīga, 2016.gada 30.septembris