Pirmā – un pagaidām Baltijā vienīgā – bezpeļņas pētnieciskās žurnālistikas organizācija “Re:Baltica” sagaidījusi savu piekto dzimšanas dienu, augustā sarīkojot Rīgā žurnālistikas rokfestivālu.

“Re:Baltica” iecere pieder Latvijas pētnieciskajai žurnālistei Ingai Spriņģei, kura 2011.gadā kā Hamfrija stipendiāte stažējās “Pro:Publica”, “Washington Post” un Starptautiskajā pētnieciskās žurnālistikas konsorcijā (ICIJ) Vašingtonā, un Sanfrancisko dzīvojošajai žurnālistei Kristīnai Rizgai. Ņemot vērā kritumu Baltiijas mediju tirgū un mediju īpašnieku maiņu Lietuvā un Latvijā, tiem nonākot apšaubāmas reputācijas politbiznesmeņu rokās, Re:Baltica mērķis bija piedāvāt alternatīvu un vienlaikus kalpot kā zināšanu avotam par žurnālistikas attīstību citās valstīs.

Šajos  gados mēs esam veikuši 17 izmeklēšanas, no kurām vairākas ir kļuvušas par nozīmīgiem pagrieziena punktiem: vai tā būtu Krievijas propagandas metožu un finansējuma izpratne Rietumeiropas valstīs, sociālās nevienlīdzības izgaismošana Latvijā gan nodokļu sistēmā, gan skolās, vai mudinājums Latvijas bankām atbrīvoties no netīras naudas. Esam izveidojušas divas dokumentālās filmas, radījušas regulāru sadarbības modeli gan ar kaimiņvalstu žurnālistiem, gan lielākajiem un ietekmīgākajiem Latvijas medijiem.

Lai nosvinētu dzimšanas dienu, Re:Baltica kopā ar SSE Riga Mediju Centru sarīkoja otro žurnālistikas festivālu, kurā ar 8 izciliem stāstiem piedalījās žurnālisti no Skandināvijas, Krievijas, Vācijas un ASV. Tos noklausījās vairāk kā 100 žurnālistu no 12 valstīm. Festivāls ir atvērts arī jebkuram interesentam.

No kreisās: Grzegoz Piechota (Gazeta Wyborca, Poland), Bo Elkjaer (DR, Denmark) and Stefan Brunaw (YLE, Finland)

Re:Baltica žurnālistikas rokfestivālu SSE Rīga vasaras skolā apmeklēja ap 100 cilvēku

Boniera balvas laureāte Igaunijā 2016.gadā Tuuli Joesaar stāsta par pētījumu par “brīnumlīdzekli” “Magical Mineral Solutions” pret vēzi, ko alternatīvās medicīnas piekritēji iebaroja saviem bērniem un kas bija inde.

Romāns Aņins (Novaya Gazeta, Krievija) stāsta par to, kā Panamas failos atrada Putina draugu, čellistu Sergeju Rolduginu

Boniera balvas laureāte no Somijas Džesika Āro (YLE) stāsta par izmeklēšanu, kā Krievijas troļļi izkropļo debates internetā Somijā, kas noveda pie vajāšanas kampaņas un topošas grāmatas

Re:Baltica jubilejas ballīte: dāvanas, loterija, torte, draugi