Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

“Nav Sahāras smilšu!” – ar šādiem vārdiem sākas kāds populārs Facebook ieraksts, kurā noliegts, ka aprīļa sākumā Latvijā nonāca putekļi no Sahāras tuksneša. Latvijā redzamie putekļi patiesībā esot lidmašīnu izkaisītas vielas, ar ko vēlējušies mainīt laikapstākļus un bloķēt ultravioletās gaismas nonākšanu uz zemes. Ar ierakstu dalījušies vairāk nekā 900 Facebook lietotāju, taču tajā paustais ir pilnīgs izdomājums.

Katru gadu Sahāras tuksnesī vētras kas atmosfērā uznes lielu smilšu un putekļu mākoni. Spēcīga dienvidvēja ietekmē šis putekļu mākonis var tikt aizpūsts līdz Latvijai. Tā notika šogad aprīļa sākumā.

Iepriekšējo reizi būtisks Sahāras tuksneša putekļu mākoņa piesārņojums Latviju sasniedza pirms trim gadiem. Arī toreiz LVĢMC brīdināja iedzīvotājus par gaisa piesārņojumu, taču šogad dabas parādību pavadīja sazvērestības teorijas. Piemēram, kādā Facebook ierakstā pausts:

Minētajā Facebook ierakstā teikts:

“Nav Sahāras smilšu! Šokējošā ķīmiskā analīzē no automašīnas noslaucīti putekļi atklāj smagos metālus un elementus, kas izmantoti laikapstākļu mainīšanai. Bosnijas laboratorija paraugos atrada niķeli, bāriju un alumīniju, kas vairāk nekā 700 reizes pārsniedz zināmo robežu, kā arī citus smagos metālus. Lidmašīnas pārklāj debesis ar laikapstākļu modifikatoriem, lai kontrolētu saules gaismu un bloķētu UV staru iekļūšanu planētā, UV stari ir nepieciešami, lai atbrīvotos no vīrusiem, bet kas notiek, ja UV stari tiek bloķēti!?”

Nav nekādu pierādījumu, ka Sahāras putekļi būtu vielas, kas izkaisītas, lai mainītu laikapstākļus vai bloķētu ultravioletās gaismas nonākšanu uz zemes.

Maldu sakne, iespējams, ir dažu zinātnieku uzskats, ka klimata pārmaiņas varētu apturēt vai palēnināt ar gaismu atstarojošu daļiņu palīdzību. Daļiņas aerosola veidā varētu izsmidzināt atmosfēras vidējā slānī (stratosfērā), kur tās atstarotu Saules starojumu. Metodi sauc par stratosfērisko aerosolu injekciju jeb SAI. Līdzīgs efekts notiek pēc vulkānu izvirdumiem – atmosfērā nonāk pelni un gāzes, kas atstaro Saules radiāciju un līdz ar to samazina Zemes temperatūru.

Vairākas pētniecības grupas cenšas saprast, kā to varētu darīt un kādas tam būtu sekas. Piemēram, 2022. gada oktobrī ASV Baltais nams paziņoja par piecu gadu plānu izpētīt vairākus Saules radiācijas atstarošanas veidus, tostarp stratosfēriskās aerosolu injekcijas. Zinātnieki nav vienisprātis, vai tas būtu efektīvs risinājums un kā pareizi aerosolu nogādāt stratosfērā. Simulācijas ar modeļiem vedina domāt, ka plāns varētu izdoties, bet, iespējams, rezultāti atšķirtos atkarībā no tā, kur izsmidzināts aerosols. Daži pētnieki uzskata, ka SAI ir tikai īslaicīgs risinājums, kas cilvēcei dotu papildu laiku, lai izstrādātu efektīvākas metodes un samazinātu siltumnīcefekta gāzu emisijas. Savukārt citi uztraucas par iespējamām SAI sekām, piemēram, kā tā mijiedarbotos ar ozona slāni un augsni.

Saules UV starojums, kas nonāk uz Zemes (UVA un UVB) var kaitēt vīrusiem. Taču Re:Check neatrada nevienu akadēmisku publikāciju, kurā būtu paustas bažas par stratosfēriskās aerosolu injekcijas vai citu laikapstākļu modificēšanas metožu ietekmi uz vīrusu savairošanos.

Facebook ierakstā nav minēts, kas Bosnijā un Hercegovinā veicis paraugu analīzi un kur redzami tās rezultāti. Lai gan komentāros virkne cilvēku lūdz pierādījumus, ieraksta autors tos nesniedz. Re:Check tīmeklī atrada, ka 2022. gadā populistiski liberālā sīkpartija Bosnijas partija analīzēm nosūtīja divus paraugus. Pirmajā bija smiltis, kas ievāktas pie kāda ezera uz dienvidiem no Tunisijas, bet otrajā – Bosnijā un Hercegovinā ievākts “netīrs lietusūdens”, kurā esot Sahāras smiltis. Analīzes veicis Tulzas Ķīmijas inženierzinātņu institūts Bosnijā un Hercegovinā. Netīrā lietusūdens paraugā bijis vairāk bārija, niķeļa, alumīnija, cinka, dzelzs, arsēna nekā Tunisijas smiltīs. Piemēram, bārija ūdens paraugā esot bijis 660 reizes vairāk.

Re:Check nav iespējams pārbaudīt, vai paraugi tiešām ievākti godprātīgi. Taču pat, ja Bosnijas partijas eksperiments ir veikts godprātīgi, tas nepierāda slepenu laikapstākļu modificēšanas programmu esamību. Jāpiebilst, ka Bosnijas partijas prezidents Mirness Ajanovičs pandēmijas laikā aktīvi maldinājis par Covid-19 potēm. 

Secinājums: Nav nekādu pierādījumu, ka Sahāras putekļi patiesībā būtu no lidmašīnām izkaisītas vielas laikapstākļu mainīšanai. Zinātnieki analizē dažādas metodes klimata pārmaiņu mazināšanai, tajā skaitā iespēju atstarot saules starojumu, taču pašlaik “UV staru iekļūšana planētā” nekur pasaulē ar ķīmisko vielu palīdzību netiek bloķēta.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.