Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Kāds klikšķu portāls ar kliedzošu virsrakstu un attēlu palīdzību biedē ar milzu salu. Virsraksti ir maldinoši, jo šādi laikapstākļi Latvijā aprīlī netika prognozēti. 

Avots: Ekrānuzņēmumi no Facebook.

Portāls publicējis divus līdzīgus rakstus, un abi, visticamāk, papildu klikšķu un līdz ar to reklāmas ieņēmumu gūšanai sadalīti pa divām lapām. Pirmajās stāstīts par it kā gaidāmajām šausmām:

“Viņu [sinoptiķu] redzējums, atskatoties uz datiem, kuri norādīja uz briesmīgu un drūmu ainavu – milzu aukstuma uzbrukumu un sniegu, kas vēl nebijis redzēts šajā apmērā. (..) Šoreiz viņu balsis ir kā brīdinājuma signāls, kas skan visā valstī. Situācija ir ne tikai sliktāka par parastajiem laika apstākļiem; tā ir kā nepieredzētais krīzes mirklis, kurā ikviens ir jāsagatavo sliktākajam.”

Konkrēta laikapstākļu prognoze minēta tikai rakstu otrajās lapās. Tajās nākotne pasniegta gaišāka – vēja brāzmas līdz 25 metriem sekundē un +2°C līdz +6°C temperatūra.

Kā informācijas avots rakstos norādīts Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs:

Izšķirošā mirklī, kad ziemeļu vējš noplūst pār valsti, saņemot jaunu elpu un dzenoties cauri katram kaktam, Latvijas Vides, Ģeoloģijas un Meteoroloģijas Centrs (LVĢMC) uzsver neierasti satraucošu ziņu.”

Centrs 14. aprīlī ziņoja, ka gaidāms spēcīgs vējš un slapjš sniegs, taču nekur tā mājaslapā nav atrodami klikšķu portālos minētie teju apokaliptiskie laikapstākļi.

Teksta neierastais stils un neloģiskie teikumi vedina domāt, ka tas ir radīts ar mākslīgā intelekta palīdzību vai tulkots no citas valodas. Piemēram, vienā no rakstiem ir teksts “Kad debesis pārklājas ar ciematiem mākoņiem, un vējš pārņem debesis, cilvēki novēro, ka gaidāms kaut kas vairāk nekā tikai parasta lietus diena. Tā ir kā daba mums sūta zīmes, un mūsu izpratne par to palielinās.”

Secinājums: Nav pamata apgalvot, ka “sinoptiķi ceļ traci” vai laikapstākļu dēļ piedzīvosim “nepieredzētu krīzes mirkli”. Klikšķu portāls pats ceļ paniku.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.