Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas

Vai uz Zemes atrodas milzu kupoli, kas norobežo cilvēkus no pārējās pasaules? Tā vedina domāt, kādā populārā Latvijas iedzīvotājas video. Tas ir pilnīgs izdomājums. Video ainās redzami nevis kupoli, bet retas dabas parādības. Ar video dalījušies 1200 Instagram un Facebook lietotāju.

Video sākas ar ainām no Simpsonu filmas un dramatisku mūziku. Tajās ASV Vides aizsardzības aģentūra pilsētu Springfīldu norobežo no pārējās pasaules ar stikla kupolu. Tālāk seko video fragmenti, kas it kā liecina, ka arī realitātē eksistē šādi kupoli. Vienā parādīta pludmale ar sarkanu loku debesīs. Taču tas ir nevis kupols, bet īpašs varavīksnes veids – sarkanā varavīksne.

Avots: Ekrānuzņēmums no Instagram.

Saule izstaro gaismu visās varavīksnes krāsās. Mums šis krāsu kokteilis izskatās balts. Taču, kad baltā gaisma šķērso priekšmetu, kas lauž gaismu, piemēram, lietus pilienu, krāsas sakārtojas pēc viļņa garuma un mēs redzam krāsu joslu jeb varavīksni. 

Foto: Balta gaisma šķērso prizmu. Avots: Wikimedia Commons

Ja Saule ir ļoti zemu, varavīksne izskatās sarkana. Tas notiek gaismas izkliedes dēļ. Saulrietā un saullēktā Saule ir zemu, un tās gaismai javeic tālāks ceļš līdz mūsu acīm. Garajā ceļā liela daļa gaismas paspēj izkliedēties atmosfērā. Visvairāk izkliedējas gaisma ar īsu viļņa garumu, piemēram, zilā. Tādējādi vakaros līdz mums galvenokārt nonāk oranžā un sarkanā gaisma. Tāpēc arī varavīksne šajā laikā izskatās sarkanīga.

Attēls: Saules gaismas ceļš un izkliede dienas vidū (rozā vērotājs) un saulrietā (zaļais vērotājs). Attēla elementi ņemti no Vecteezy.com.

Tālāk video redzamas ainas ar Sauli, ap kuru veidojas gaismas riņķi jeb halo. Arī tās nepierāda kupola teoriju. 

Avots: Ekrānuzņēmumi no Instagram.

Pētnieki lēš, ka halo rodas, jo saules gaisma atstarojas no ledus kristāliem, kas pēc formas ir sešstūra prizmas jeb kā tornīši ar sešstūra pamatiem. Lielākā iespēja ieraudzīt halo ir tad, kad debesīs ir spalvmākoņi, kuros vienkopus ir daudz ledus kristālu. Ja šie ledus gabaliņi novietojušies horizontāli, virs halo parādās gaismas “kauss”, kas redzams vienā no video fragmentiem.

Spilgtās gaismas halo sānos ir parhēliji jeb tā sauktie saules suņi. Arī tie rodas, gaismai atstarojoties no sešstūra prizmas formas kristāliem, taču šajā gadījumā tie ir kā plāksnītes, nevis tornīši. Paši kristāli ir novietoti horizontāli.

Foto: Sešstūra prizmas formas ledus kristāli: tādi, no kuriem rodas parhēliji (A) un halo (B). Avots: Wikimedia Commons.

Video beigās parādīts sprādziens debesīs. Pēc konteksta noprotams, ka kaut kas ieskrējis Zemi it kā atpverošajā kupolā. 

Avots: Ekrānuzņēmums no Instagram.

Patiesībā fragmentā redzams SpaceX kosmosa raķetes Starship neveiksmīgais izmēģinājuma lidojums pērn novembrī. Raķete gaisā uzsprāga. Janvārī SpaceX izpilddirektors Īlons Masks skaidroja, ka tas noticis, jo raķetē noplūdis šķidrais skābekis. Viss raķetes lidojums redzams šeit.

Re:Check iepriekš rakstījis arī par citu ar kupoliem saistītu sazvērestības teoriju (šeit). Plakanās Zemes teorijas piekritēji mēdz apgalvot, ka it kā plakano pasauli no kosmosa norobežo milzu kupols. 

Secinājums: Nav pierādījumu, ka uz Zemes ir milzu kupoli. Video redzami nevis kupoli, bet dabas parādības (sarkana varavīksne, halo, parhēlijs) un SpaceX kosmosa raķetes sprādziens.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.