Pētot dzīvi sociālajos medijos priekšvēlēšanu laikā, esam novērojuši, ka politisku saturu ieguvušas arī humoristiskas kolāžas jeb mēmes. Tas ir efektīvs veids, kā izplatīt konkrētu ziņu, jo ir viegli uztveramas un sevišķi iecienītas jauniešu vidū. Izmantojot mums pieejamu sociālo mediju rīku, kas analizē vairāk kā 600 Facebook lapas, atlasījām 10 politiskās mēmes, kas šovasar ieguvušas vislielāko Facebook lietotāju iesaisti – reakcijas (emociju sejiņas), komentārus un dalījumus ar draugiem. Gandrīz visas lapas ir anonīmas.

1.

Pirmajā vietā ir nesen publicēts ieraksts no anonīmās Facebook lapas 101. kilometrs. Mēme kopumā ieguvusi gandrīz 6000 reakcijas, komentārus un dalījumus, kas ir daudz arī priekš konkrētās Facebook lapas, kas izveidota tikai šī gada aprīlī un uzsvērti izsmej visas politiskās partijas, izņemot KPV LV un Saskaņu.


2.

Otrajā vietā ir Facebook lapas Cita Ogre ieraksts, kas kopumā sasniedzis vairāk kā 4828 reakciju. Šobrīd šis ir populārākais šīs lapas ieraksts, kas aktīvi sāka darboties pirms pēdējām pašvaldību vēlēšanām, bet tagad, starp sludinājumiem par notiekošo Ogrē, sākusi publicēt arī partijas KPV LV reklāmējošus materiālus.


3.

Trešajā vietā ir 101. kilometra mēme par finanšu ministri Danu Reiznieci Ozolu, aprakstā pieminot partijas ZZS, Vienotību un NA. Kopumā šī mēme ieguvusi vairāk kā 3600 reakciju.


4.

Arī ceturtajā vietā ir 101. kilometra publicētā mēme. Tajā atkal tiek diskreditēti pie varas esošo partiju pārstāvji atzīmējot, ka mūziķi Latvijai ir darījuši vairāk laba nekā šie politiskie spēki. Kopumā ierakstam ir gandrīz 2500 reakciju.


5.

Piektajā vietā ir Facebook lapas Kasjaks publicēta mēme par to, ka Nils Ušakovs nepiedalās Dziesmu Svētku gājienā, bet piedalās 9. maija pasākumos. Ierakstam kopumā ir vairāk kā 2200 reakciju.


6.

Sestajā vietā ir Facebook joku lapas PaKruto ieraksts, kurā tiek izsmieta valsts prezidenta Raimonda Vējoņa angļu valoda. Šim ierakstam ir gandrīz 1800 reakciju.


7.

Septītajā vietā ir mēme, kas tika publicēta 12.Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa Facebook lapā līdz ar ierakstu par Guntu Slogu. Ierakstam kopumā ir vairāk kā 1700 reakciju.


8.

Astotajā vietā ir Facebook lapas Tev un Man mēme par Raimondu Vējoni. Tā ir ieguvusi vairāk kā 1400 kopējo reakciju.


9.

Devītajā vietā ir Facebook lapas Brīvības bulvāris mēme. Šī Facebook lapa pagājušajā mēnesī izdzēsa visus iepriekš publicētos ierakstus un šobrīd jauno saturu veido lielākoties krievu valodā. Arī šī mēme ir krieviski, un kopā ir ieguvusi vairāk kā 1300 reakciju.


10.

Arī desmitajā vietā ir Facebook lapas Brīvības bulvāris mēme, kurā tiek parodēta partija Vienotība, taču šī mēme ir latviešu valodā. Tā šobrīd ir sasniegusi gandrīz 1000 kopējo reakciju.


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Autore: Madara Eihe, Re:Baltica
Redaktore: Inga Spriņģe